Linkuri accesibilitate

„Totul pentru victoria Rusiei!” | Crimeea ocupată, pe pragul războiului total


Serghei Aksyonov (centru, rândul din spate), șeful regiunii ucrainene Crimeea, instalat de Rusia, vizitează forțele ruse de pe linia frontului din Ucraina continentală, noiembrie 2022.
Serghei Aksyonov (centru, rândul din spate), șeful regiunii ucrainene Crimeea, instalat de Rusia, vizitează forțele ruse de pe linia frontului din Ucraina continentală, noiembrie 2022.

Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost, încă de la început, o rampă de lansare a invaziei Moscovei în Ucraina. În ultimele luni, autoritățile de ocupație și-au intensificat eforturile pentru a direcționa toate resursele peninsulei către armata rusă.

Într-un gest publicitar făcut în noiembrie, Serghei Axionov - șeful regiunii ucrainene Crimeea ocupată de ruși- a vizitat luna trecută forțele ruse de pe linia frontului din Ucraina continentală și le-a livrat șosete și alte bunuri de bază.

„Am vizitat regiunea controlată de războinicii noștri, aducând din nou cadouri”, a raportat Axionov. „Am adus două camioane încărcate cu produse de bază - șosete, haine, medicamente, generatoare și așa mai departe. Am adus, de asemenea, televizoarele pentru apărătorii noștri".

Crimeea - ocupată de Rusia din 2014 - a fost un punct-cheie esențial pentru pregătirea armatei ruse de când Moscova a lansat invazia masivă a Ucrainei în februarie. Trupele, armamentul, echipamentele și proviziile au fost direcționate prin peninsulă pe podul construit de Rusia care traversează strâmtoarea Kerch și pe mare.

Însă, în ultimele luni, Moscova și-a intensificat eforturile de mobilizare a resurselor din peninsulă în sprijinul războiului împotriva Ucrainei. La sfârșitul lunii octombrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat starea de securitate sporită pentru regiunile de la granița cu Ucraina și pentru Crimeea. Conform ordinului lui Putin, autoritățile de ocupație din Crimeea au dreptul „să rechiziționeze elemente de infrastructură civilă pentru a acoperi necesarul forțelor armate", după cum afirmă consultanții internaționali pe probleme de securitate de la Crisis24.

Practic, toate întreprinderile importante din peninsulă lucrează sub sloganul autorităților de ocupație „Pentru victoria Rusiei” și, din ce în ce mai mult, întreprinderile mici și organizațiile civile, inclusiv școlile, sunt folosite pentru a furniza provizii de bază armatei ruse prost echipate. La scurt timp după ce Putin a anunțat mobilizarea militară, adică la sfârșitul lunii septembrie, birourile locale ale partidului politic Rusia Unită, aflat la putere în Rusia, au început să colecteze provizii pentru trupe de la civilii din Crimeea.

Eforturile regiunii de a trimite provizii de bază către trupe par să confirme rapoartele conform cărora Rusia are dificultăți în echiparea forței pe care oficialii o numesc în mod obișnuit „A doua armată a lumii”.

Lumânări și cornuri

Pe 17 noiembrie, într-o relatare a presei controlate de autoritățile de ocupație se spunea că „organizațiile și întreprinderile din Crimeea și-au îndreptat activitatea spre ajutorarea frontului”.

„Producția unei uzine din [capitala regională] Simferopol este folosită pentru arme terestre, aeriene și spațiale.... Brutăriile din Crimeea trimit plăcinte și croissante pe front. Studenții de la colegiul din Simferopol cos haine de ploaie pentru armată", se mai spune în reportaj. „Voluntari din întreaga Crimeea fac borș, produc lumânări și tricotează șosete”.

Într-o postare pe rețelele de socializare din 6 decembrie, Axionov scria despre faptul că au fost trimise „ajutoare umanitare” către forțele terestre rusești, inclusiv „sobe și butelii de gaz, încălzitoare portabile, lenjerie termică, haine călduroase, saci de dormit, medicamente, alimente și produse de igienă”.

În orașul Krasnoperekopsk din nordul Crimeei, Rusia Unită a organizat școlarii și părinții acestora pentru a face pachete de îngrijire pentru soldați. Un efort modest care a produs doar 16 pachete care conțineau „produse alimentare, șosete călduroase, produse de igienă și medicamente”, potrivit unui comunicat de presă al partidului. Partidul a declarat că trimitea, de asemenea, „drujbe, ulei de motor... și haine de iarnă”.

„Ministerul Educației [numit de forțele de de ocupație, n.n.] trimite mesaje către grupurile de chat din școlile din Crimeea, solicitându-le să participe la producția de căciuli, cagule și căști pentru trupe...", spunea Eskender Bariiev, șeful Centrului de Resurse Tătare din Crimeea. „Părinții și elevii au fost rugați să trimită câte trei bucăți de țesătură de culoare kaki, gri închis, maro închis sau negru pentru fiecare clasă până la 12 decembrie. Cei care știu să tricoteze sunt rugați să aducă produsele finite până la 16 decembrie.”

„Cerșesc pentru a obține tot ce pot de la public pentru război", conchide Bariiev, adăugând că furnizarea unui astfel de ajutor echivalează cu „susținerea crimelor împotriva umanității și participarea la acestea”.

„Totul pentru front! Totul pentru victorie!”

Fabrica de electronice Fiolent din Simferopol a trecut exclusiv la producția pentru Ministerul rus al Apărării, scria Axionov pe rețelele de socializare după ce a vizitat fabrica pe 9 noiembrie. „Vom continua să lucrăm în beneficiul patriei noastre”, susținea el. „Totul pentru front. Totul pentru victorie!”

Administrația ucraineană din Crimeea, cu sediul la Kiev, a remarcat, de asemenea, mobilizarea regiunii de către administrația de ocupație, scriind pe 5 decembrie că o fabrică din Simferopol care producea anterior dale pentru trotuare producea acum obstacole antitanc.

La sfârșitul lunii noiembrie, Axionov a anunțat inițierea unui program de împrumuturi subvenționate pentru „producătorii de bunuri de bază pentru războinicii noștri”. Programul vizează producătorii de „îmbrăcăminte, uniforme, echipamente, produse de igienă personală, produse farmaceutice și medicale, lenjerie de pat, echipamente radio și echipamente de supraveghere”.

Scris de Robert Coalson pe baza unui reportaj realizat de Viktoria Veselova de la RFE/RL Crimeea.Realities

XS
SM
MD
LG