Linkuri accesibilitate

Trăiesc românii mai bine decât ungurii?


România a ajuns la 68% din nivelul de trai mediu al UE, după consumul individual efectiv, în creștere față de 2016 (când era 63%). În funcție de acest indicator, România se află înaintea Ungariei (63%), a Croației (61%) și a Ungariei (63%)

Consumul individual pe cap de locuitor a crescut constant în România din 2013 încoace. Acest indicator, consumul individual efectiv (AIC - Actual Individual Consumption) măsoară bunuri și servicii efectiv consumate de persoane, indiferent dacă bunurile și serviciile respective sunt achiziționate și plătite de gospodării, de guvern sau de instituții fără scop lucrativ. La efectuarea comparațiilor internaționale ale volumului, consumul individual este adesea considerat ca fiind măsura cea mai potrivită, după cum explică specialiștii europeni. Din punctul lor de vedere acest indicator nu este influențat de faptul că organizarea unor servicii importante consumate de gospodării, cum ar fi serviciile de sănătate și de educație diferă mult de la o țară la alta. De exemplu, dacă serviciile stomatologice sunt plătite de către guvern într-o țară și de gospodării în alta, comparația pe baza consumului individual ar fi cea mai relevantă, în orice caz mai relevantă decât cea clasică pe baza Produsului Intern Brut per capita.

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, cel mai folosit indicator pentru comparații se obține din Produsul Intern Brut al fiecărei țări împărțim la numărul populației acestei. Produsul Intern pe cap de locuitor combină suma tuturor activităților care pot fi evaluate în bani și nu a felului în care sunt folosiți aceștia, de aceea indicatorul consumului individual ne arată mai clar tabloul nivelului de trai.

Luând deci în calcul consumul individual pe cap de locuitor, România a întrecut Ungaria, Croația și Bulgaria, potrivit ultimelor date ale Eurostat, care este institutul de statistică al Uniunii Europene. Croația și Bulgaria erau deja în urma României de câțiva ani, dar este pentru prima data când românii consumă mai mult decât ungurii. Ceea ce nu înseamnă, cel puțin deocamdată, că în România se trăiește mai bine decât în Ungaria. Experții Eurostat precizează însă că Estonia, Letonia și România au înregistrat în 2017 un consum individual efectiv pe cap de locuitor cu aproximativ 30% sub media Uniunii Europene. Doar zece state membre au avut anul trecut un consum (AIC) mai mare decât media europeană, pe primul loc se află Luxemburg, urmat de Germania, Austria, Marea Britanie, Finlanda, Belgia, Danemarca, Franța și Suedia.

România a ajuns în 2017 la 68% din nivelul de trai mediu al Uniunii Europene după consumul individual efectiv, fiind pe locul al patrulea între statele cu cel mai mic consum pe cap de locuitor din Uniune. Clasamentul clasic, în funcție de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, plasează România la 63% față de media europeană, după Ungaria (68%) și în fața Croației (61%) și a Bulgariei (49%).

Vestea bună este că românii se apropie de standardele unor state din Europa Centrală în ceea privește consumul individual și deci trăiesc mai bine de la an, la an. Vestea proastă este, însă, că acest consum nu este deloc legat de productivitatea țării, ci mai degrabă de creșterea artificială a salariilor bugetarilor, ceea ce sugerează o vulnerabilitate ridicată în cazul apariției unei crize economice.

XS
SM
MD
LG