Linkuri accesibilitate

De ce nu au locuitorii satului Puhoi o rută de transport spre Chișinău


Satul Puhoi
Satul Puhoi

Primarul Petru Frunze crede că la mijloc ar fi interese financiare ale unor transportatori din zonă, sprijiniţi de la centru.

De mai mulţi ani, sătenii din Puhoi, localitate aflată la câteva zeci de kilometri de Chişinău, cer autorităţilor centrale să majoreze numărul autocarelor ce transportă localnicii spre capitală. Şi asta pentru că microbuzele ce tranzitează localitatea nu acoperă necesităţile sătenilor, oamenii fiind nevoiţi să aştepte zeci de minute în frig înainte de a urca în transport. Ministerul Economiei şi Infrastructurii anunţa luna trecută că a soluţionat problema, însă puhoienii spun că lucrurile au rămas pe vechi.

De ce nu au locuitorii satului Puhoi o rută de transport spre Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

O jumătate de oră de mers cu autocarul sau 30 de kilometri – atâta au de făcut locuitorii satului Puhoi ca să ajungă în capitală. Din cei peste cinci mii de săteni, majoritatea îşi câştigă existenţa muncind la oraş, iată de ce oamenii ar avea nevoie de transport direct spre Chişinău. E adevărat că prin localitate circulă zilnic zeci de microbuze din alte sate însă acestea niciodată nu au locuri suficiente pentru puhoieni, spun sătenii, mai ales în orele de vârf, când toată lumea se grăbeşte la muncă.

Duminică, 4 februarie, câteva sute de oameni s-au adunat în centrul localității pentru a stabili ce au de făcut ca să convingă autorităţile centrale să aplece urechea la nevoile lor. Problema ar fi veche, de prin 2007, spune primarul Petru Frunze, care se plânge că până în prezent sătenii au fost duşi cu zăhărelul.

Oamenii din Puhoi nu au așteptat mană cerească. Ei au pus mână de la mână şi au cumpărat două autocare pe care şi-au dorit să le pună pe rută, însă au fost împiedicaţi de Agenţia Naţională Transport Auto. Un recent răspuns al Ministerului Economiei şi Infrastructurii menţiona că „atribuirea rutelor şi curselor deschise către operatorii de transport poate avea loc doar în baza unui concurs public, desfăşurat în conformitate cu cadrul legal”. Același comunicat anunţa că problema a fost soluţionată şi că rutele care circulau până în satul vecin, Văratic, astăzi sunt destinate doar Puhoiului, însă în realitate lucrurile au rămas neschimbate, spune primarul Petru Frunze:

„Noi cerem ca aceste curse să fie deschise şi fie expuse la concurs public, să participăm şi noi, şi cei de la Văratic cu microbuzele lor, şi alte firme din ţară, iar cei care vor propune o ofertă mai bună, aceia să fie câştigători. Dar ei nu vor să le expună la concurs public pentru că noi oferim 10 lei biletul, ei vin cu 15 lei, noi venim autocare, ei cu microbuze, noi venim cu oferta că toate impozitele vor fi în bugetul local, ei vin cu oferta că toţi banii vor fi în buzunarul lor. Din acest motiv nu vor să deschidă aceste curse, pentru că vor face altor concurenţă. Tranzitul care circulă prin satul Puhoi, practic toate microbuzele sunt pline sau li se pune interdicţie: să nu se oprească în staţiile noastre, deoarece fac concurenţă celor de pe ruta Văratic-Puhoi-Chişinău”.

De ce locuitorii satului Puhoi sunt împiedicaţi să aibă o rută dedicată pentru capitală? Primarul Petru Frunze crede că la mijloc ar fi interese financiare ale unor transportatori din zonă, sprijiniţi de la centru.

Solicitat de postul nostru de radio, secretarul de stat în domeniul transporturilor, Sergiu Bucătaru, spune că autorităţile şi-au luat răgaz până la mijlocul acestei luni pentru a rezolva problema circulaţiei transportului din Puhoi spre capitală:

„Noi avem termen până pe 15 februarie să venim cu o soluţie către dlor. La moment, de fapt, noi am majorat numărul de curse directe dintre localitatea Puhoi şi mun. Chişinău de la 7 curse la 12 curse.”

Europa Liberă: Oamenii spun că, de fapt, s-a făcut un schimb cu satul Văratic şi că circulă tot atâtea microbuze…

Sergiu Bucătaru: „Nu! Au fost prescurtate. Ei pot să zică multe, eu vă zic ceea ce este şi se confirmă prin acte.”

Europa Liberă: Până pe 15 februarie ce soluţii vă propuneţi să găsiţi?

Sergiu Bucătaru: „Noi până pe 15 încercăm să identificăm soluţii legale de a mai deschide careva curse către localitatea Puhoi şi, de asemenea, de a institui obligativitatea operatorilor de transport de a antrena la aceste curse autocare cu o capacitate de îmbarcare mai mare de 30 de persoane pe scaune.”

Problema sătenilor de la Puhoi oglindeşte cât se poate de grăitor atitudinea guvernanţilor faţă de autorităţile locale, spune directorul executiv al Congresului autorităţilor locale din Moldova, Viorel Furdui. Doar că guvernarea atunci când ignora mesajele din teritoriu, îşi face un mare deserviciu:

„Oamenii încep să se manifeste deoarece se vede o pierdere de încredere că aceste probleme pot fi soluţionate căi, prin căi legale, să te adresezi în instanţele statului care să te audă şi să rezolve problema operativ. Mie mi se pare că aici este o problemă foarte mare, care face ca cetăţenii, iată în cazul satului Puhoi, să apeleze la nişte măsuri mai radicale şi în mare parte este un semn de disperare în raport cu autorităţile statului care nu pot să rezolve asemenea probleme.”

În ultimele luni s-au intensificat nemulțumirile venite din teritoriu. La finele anului trecut, mai mulţi primari s-au plâns că salariile mici, prevăzute de lege, nu le permit să angajeze oameni competenţi, luna trecută consilierii de la Bălţi, membri ai formaţiunii „Partidul Nostru” au declarat greva foamei acuzând partidul de guvernământ de presiuni de la centru, reproşuri respinse de reprezentanţi ai guvernării. Iar Primarul de la Tătărăuca Veche s-a declarat hotărât să renunţe la funcţia pe care o deţine de mai bine de un deceniu, tot din cauza presiunilor la care ar fi supus.

Previous Next

XS
SM
MD
LG