Linkuri accesibilitate

Transportatorii renunță la protest | Guvernul a prelungit termenul de acordare a protecției temporare refugiaților din Ucraina


Moldova, Transport operation strike, buses
Moldova, Transport operation strike, buses

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Transportatorii renunță la protest. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) precizează că a recepționat un mesaj de la conducerea Parlamentului prin care transportatorii sunt îndemnați să vină cu propuneri de modificare a Codului transporturilor rutiere, transmite IPN. Potrivit APOTA, din mesaj reiese că propunerile transportatorilor vor fi analizate pe platforma Parlamentului, după care vor fi anunțați pașii următori.
  • Procuratura Anticorupție se declară îngrijorată de modalitatea desfășurării concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia, scrie tv8.md. PA face referire și la conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Astfel, Procuratura Anticorupție va solicita CSP convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică în cel mai scurt timp, după publicarea hotărârii motivate a CSP. Concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat miercuri, 28 februarie, iar ulterior va fi inițiat un alt concurs. Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat că hotărârea privind rezultatele probei de interviu în cadrul concursului a fost revocată, după ce membrii Consiliului au depistat „o discrepanță majoră” de punctaj.
  • Mecanismul de folosire a concediului de odihnă anual ar putea fi revizuit, informează zdg.md. Potrivit unui proiect de lege, zilele concediului de odihnă anual acumulate/nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse. Angajatorul, la finele anului calendaristic, va informa salariatul, în scris, despre numărul zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite, termenul de expirare a acestora, precum și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord.
  • Radio Chișinău transmite că termenul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina va fi prelungit, pentru încă un an, începând cu 1 martie 2024 și până la 1 martie 2025. Automat, va fi prelungit și documentul de identitate al beneficiarului de protecție temporară. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv pentru a oferi stabilitate și siguranță ucrainenilor care s-au refugiat în Republica Moldova. Persoanele care vor beneficia de protecție temporară vor avea dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova, fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă, cu condiția de a fi înregistrate la subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în a cărei rază își au reședința.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea tv8.md despre decesul lui Marseli, moldoveanul care a suferit un accident grav în timpul vacanței în Bali.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților un reportaj Nord-News despre doi frați din satul Rediul Mare, raionul Dondușeni au pus pe roate o afacere de succes. Eugen și Vitalie Terzi se ocupă de sortarea și ambalarea boboaselor. Cu investiții proprii, antreprenorii au transformat o clădire veche într-un spațiu modern și dotat, în care se procesează anual peste 500 de tone de fasole
XS
SM
MD
LG