Linkuri accesibilitate

Trei avocați ai opozantului rus Navalnîi, reținuți în urma unor percheziții


Aleksei Navalnîi și avocatul său Vadim Kobzev, în 2015
Aleksei Navalnîi și avocatul său Vadim Kobzev, în 2015

La Moscova, avocații care l-au apărat pe politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi au fost reținuți.

Dimineața, apartamentele lor au fost percheziționate. Anunțul l-a făcut șeful departamentului juridic al echipei lui Navalnîi, Viaceslav Ghimadi.

Perchezițiile s-au efectuat în cadrul investigației privind apartenența la o comunitate extremistă, avocații au statut de suspecți, a mai scris Ghimadi. Asociatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a dat numele avocaților: Vadim Kobzev, Igor Sergunin și Aleksei Lipțer.

De asemenea, percheziții au loc la baroul „Dalet" din Moscova, din care fac parte avocații lui Navalnîi, a relatat Mediazona. Potrivit publicației, perchezițiile s-au desfășurat, de asemenea, în cadrul dosarului de participare la o comunitate extremistă, inițiat împotriva avocaților. Din baroul de avocați fac parte Sergunin, Lipțer și un alt apărător al lui Navalnîi, Olga Mihailova (aceasta nu se află în Rusia), scrie „OVD-Info”.

„Scopul principal al acestor percheziții este de a-l lăsa pe Aleksei fără asistență juridică și fără comunicare cu lumea”, a scris asociatul lui Navalnîi, Gheorghii Alburov.

„Un pas cumplit” spre izolarea lui Navalnîi

Un alt un alt susținător al politicianului, Leonid Volkov, a declarat că Navalnîi ar trebui să fie transferat, în curând, „într-o colonie cu regim special, într-un loc necunoscut”. „Dosare penale împotriva avocaților - ăsta este un pas cumplit spre izolarea lui completă”, a adăugat el.

Însuși Navalnîi a aflat despre perchezițiile efectuate la avocații săi în timpul unei ședințe de judecată în procesul împotriva penitenciarului unde este deținut. Opozantul a vorbit despre „situația justiției din Rusia” și a făcut o paralelă cu perioada sovietică, când „nu numai activiștii erau persecutați și transformați în prizonieri politici, ci și avocații lor”, după cum a declarat politicianul, citat de Ghimadi.

Navalnîi a cerut instanței să amâne audierile, deoarece „nu înțelege exact perspectiva organizării apărării sale legale”, scrie „Осторожно, новости” („Atenție, știri”). Audierile au fost amânate.

Avocații riscă până la 12 ani de închisoare în temeiul articolului privind participarea la o comunitate extremistă făcând uz de poziția lor oficială.

De la acuzații de „fraudă”, la condamnarea pentru „extremism”

În august, un tribunal din Moscova a decis că Navalnîi s-ar face vinovat de crearea unei comunități extremiste, de îndemn la extremism și de finanțarea acestuia, condamnându-l pe opozant la 19 ani de închisoare într-o colonie cu regim special. Aceasta presupune cel mai înalt grad de izolare: pe an, condamnatul are dreptul la doar două vizite scurte și una mai lungă, un pachet și un colet poștal.

Potrivit verdictului, Navalnîi urmează să fie trimis într-o colonie cu regim special - în Rusia există doar câteva de acest fel, unde sunt deținute persoanele condamnate la închisoare pe viață, precum și recidiviștii periculoși.

Acum, Navalnîi se află într-o colonie penitenciară cu regim de maximă securitate din regiunea Vladimir. El a fost transferat recent într-o celulă de izolare cu cele mai stricte condiții de detenție, ca pedeapsă pentru că ar fi „incorigibil”.

Navalnîi, care ispășește deja o condamnare pentru „fraudă”, a numit noua sentință drept o răzbunare politică pentru îndelungata sa luptă împotriva liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și a elitelor politice corupte din Rusia. Navalnîi respinge toate acuzațiile care i se aduc , iar numeroase organizații pentru drepturile omului l-au recunoscut ca fiind un deținut politic.

XS
SM
MD
LG