Linkuri accesibilitate

Trei luni cu un bilet de 9 euro prin toată Germania


Transport public la Berlin.
Transport public la Berlin.

Măsuri compensatorii pentru întreaga populaţie a Germaniei, afectată financiar de pandemia coronavirus şi de războiul din Ucraina

Trei luni cu un bilet de 9 euro prin toată Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Începând de luni, în toată Germania s-au pus în vânzare biletele de călătorie de 9 euro. Ele pot fi folosite de la 1 iunie şi permit călătorii nelimitate în toate mijloacele de transport în comun, în metrouri (U-Bahn), trenuri urbane (S-Bahn) autobuze, troleibuze, tramvaie şi trenuri de persoane care asigură legăturile feroviare regionale între diferite localităţi. Biletele sunt valabile o lună, însă nu pot fi folosite pentru călătorii cu aşa-numitele trenuri intercity sau Eurocity. Cu acelaşi preţ vor putea fi achiziţionate şi bilete pentru lunile iulie şi august. Copiii sub şase ani nu vor avea nevoie de bilet.

Începând cu luna septembrie vor intra în vigoare vechile tarife. Atunci costurile normale pentru trei călătorii unice la Berlin, de pildă, vor fi de 9 euro. În alte oraşe, ca München, Hamburg sau Köln, tarifele normale sunt cu mult mai piperate.

Luni, deja în primele ore ale zilei, au fost vândute peste 200.000 de asemenea bilete de 9 euro. Se aşteaptă un număr record de solicitanţi. Avându-se în vedere numărul mare de persoane care în următoarele trei luni vor folosi transportul în comun, se aşteaptă că, în urma fluxului de călători, vor apărea probleme logistice şi organizatorice pe care nu le vor putea rezolva nici Căile Ferate Federale şi nici întreprinderile de transport din centrele urbane.

Cadoul făcut cetăţenelor şi cetăţenilor din Germania de a călători aproape gratis face parte dintr-un amplu pachet de măsuri compensatorii, acordate oamenilor afectaţi financiar de coronapandemie şi de războiul din Ucraina. Creşterea razantă a chiriilor, a preţurilor la energie şi la alimente a lovit din plin o mare parte a populaţiei, în primul rând pe cei cu venituri mici, pătura socială cea mai vulnerabilă din punct de vedere financiar.

Pentru a compensa pierderile, guvernul a decis să se acorde întreprinderilor de transport, în următoarele trei luni, un sprijin de 2,5 miliarde de euro.

Executivul a luat şi alte măsuri în vederea sprijinirii populaţiei afectate financiar. Astfel, fiecare gospodărie urmează să primească 300 de euro pentru a compensa creşterea preţurilor energetice, încălzirea şi curentul electric. Sunt excluşi pensionarii (21 de milioane) şi studenţii, ceea ce a fost calificat drept o discriminare a unor categorii sociale vulnerabile. Pachetul compensaţiilor energetice se ridică la 30 de miliarde. Potrivit ministrului social-democrat al muncii, Hubertus Heil, acest pachet nu va ajunge pe termen lung. Ministrul a spus că vor trebui iniţiate alte mecanisme de compensare financiară care vor garanta echilibrul social. Asta mai ales, dacă se va ţine cont de realizarea transformărilor ecologice proiectate care vor asigura independenţa energetică a Germaniei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG