Linkuri accesibilitate

Tremură şmecherii care au ciordit miliardul?


Președintele Igor Dodon, 11 mai 2020.
Președintele Igor Dodon, 11 mai 2020.

Realitatea cu amănuntul, văzută de scriitorul Iuian Ciocan.

Preşedintele Igor Dodon a făcut o declaraţie răsunătoare zilele astea. El a spus că investigaţiile de pînă acum privind frauda bancară au fost o mimare a muncii şi că abia acum, încurajaţi de şeful statului, procurorii îi vor pedepsi aspru pe şmecheraşii care au furat miliardul. Declaraţia s-a auzit săptămîna trecută şi mulţi pesemne au fost impresionaţi de hotărîrea preşedintelui.

Tremură şmecherii care au ciordit miliardul?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Aşadar, să înţelegem că flăcăii care au ciordit acum miliardul tremură de frică? Aş zice să nu ne pripim cu această concluzie. Chestia e că asemenea declaraţii justiţiare s-au auzit şi în anii precedenţi, dar impactul lor a fost mai curînd impresionarea publicului, nicidecum punerea în dificultate a hoţilor. Calea de la asemenea declaraţii pînă la fapte e luuuuuuungă în RM.

E de presupus că această convingere de oţel, etalată de Igor Dodon, are legătură cu ceea ce ne-a spus procurorul Stoianoglo şi anume cu cererea oficială de extrădare a lui Plahotniuc care e gata să se producă. Cum Plahotniuc e considerat acum principalul beneficiar al furtului miliardului, la aducerea şi pedepsirea lui face probabil referire Igor Dodon. Dar există cîteva amănunte importante şi în acest caz.

Să vedem mai întîi dacă Plahotniuc va fi adus. Faptul acesta nu mi se pare deloc sigur. În al doilea rînd, nu doar Plahotniuc o fi orchestrat furtul miliardului. O mai fi şi alţii. Aceştia cine sunt şi cum vor fi pedepsiţi? Sau vrem să facem din Plahotniuc singurul ţap ispăşitor, tot aşa cum a fost anterior Filat?

Declaraţia lui Igor Dodon ar mai putea avea legătură şi cu recenta fojgăială traseistică din Parlament care poate dărîma actuala majoritate parlamentară. Dacă e aşa, atunci declaraţia preşedintelui e mai curînd un avertisment pentru oponenţii politici de azi şi mai puţin pentru hoţii miliardului. Dar noi aşteptăm. Să vedem cît costă cuvintele preşedintelui.

XS
SM
MD
LG