Linkuri accesibilitate

„Trenul victoriei” de pe cursa Chișinău-Kiev | De ce gazul pentru Moldova e mai scump decât în Europa


Trenul de pe cursa Chișinău-Kiev
Trenul de pe cursa Chișinău-Kiev

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

De ce Moldova plătește pentru gaz mai mult, în timp ce în Europa prețurile au scăzut? La această întrebare au încercat să găsească răspuns jurnaliștii de la newsmaker.md. De exemplu, pentru gazul cumpărat de la Gazprom în ianuarie, Moldovagaz va plăti 1.230 de dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce în decembrie pentru aceeași cantitat Moldovagaz plătea 785 de dolari. Totuși, este vorba despre un „preț preliminar”, a explicat șeful Moldovagaz. Mai multe detalii la subiect găsiți în articolul publicat de newsmaker.md.

Întreprinderile care își reduc programul de activitate urmare a crizei generate de războiul din Ucraina sau a altor situații de urgență pot beneficia de ajutor din partea Guvernului, potrivit radiochisinau.md. „Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a stabilit, în premieră, un astfel de mecanism de subvenționare a angajatorilor care instituie un regim de activitate redus din motive economice sau ca urmare a stării de urgență. Pentru ca agentul economic să-și păstreze angajații în perioada când întreprinderea are un volum de muncă mai mic, Guvernul vine cu un suport și acoperă o parte din salariile angajaților”, a declarat Felicia Bechtoldt, secretară de stat la MMPS.

Sistemul medical a încheiat anul 2022 cu un deficit de aproximativ 1000 de specialiști, transmite Radio Moldova. Cea mai mare necesitate de doctori se atestă în spitalele raionale. Spitalele duc lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști. Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent se elaborează politici orientate spre motivarea tinerilor specialiști să activeze în instituțiile medicale din țară după finalizarea studiilor, prin oferirea indemnizațiilor mai mari sau compensații pentru consumul de curent electric, în primii trei ani de activitate.

BERD oferă R. Moldova un împrumut de 25 milioane euro, pentru modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit Ministerului Mediului, banii vor fi folosiți pentru achiziționarea „containerelor pentru deșeuri și vehiculelor de colectare, precum și construcția de infrastructuri de eliminare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, Jurnal TV a distribuit una dintre cele mai populare știri. Articolul este despre un bărbat care a fost amendat cu 47 500 de lei, după ce a tăiat 11 salcâmi din parcul „Valea Morilor” din Chișinău. Totodată, acesta a fost privat de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o activitate, ce ține de gestionarea fondului forestier, pe un termen de 3 ani. Autorii scriu că fapta a avut loc în luna mai 2022.

Pe Instagram, „cursa feroviară Chișinău-Kiev” este una dintre cele mai populare teme de discuții. TV 8 scrie că această cursă „a fost inclusă într-un top al celor mai bune rute din Europa care merită a fi parcurse în anul 2023”. „Trenul victoriei”, așa este denumit trenul care parcurge distanța dintre cele două capitale. Traseul include o oprire la gara Ungheni din vestul Moldovei, de unde se poate face o conexiune cu orașul Iași din România.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG