Linkuri accesibilitate

Tribunalul din Moscova confirmă decizia de retragere a licenței ziarului Novaia Gazeta


Novaia gazeta a suspendat publicarea online și în format tipărit după ce Rusia a introdus noi legi stricte de cenzură
Novaia gazeta a suspendat publicarea online și în format tipărit după ce Rusia a introdus noi legi stricte de cenzură

Tribunalul orașului Moscova a confirmat decizia unei instanțe inferioare de a retrage licențele ziarului Novaia gazeta și a revistei Novaia rasskaz-gazeta, două dintre ultimele instituții de presă independente din țară.

La 7 februarie, instanța a decis că decizia de retragere a licențelor acestor instituții media de către tribunalul districtual Basmannîi în septembrie a fost corectă și nu poate fi modificată.

În noiembrie, autoritățile ruse au blocat accesul la site-ul Novaia gazeta. Anterior, în luna martie, ziarul a fost nevoit să suspende publicarea online și pe hârtie după ce Rusia a introdus noi legi stricte de cenzură.

La scurt timp după ce Tribunalul orașului Moscova a pronunțat decizia, Kirill Martinov, redactorul-șef al proiectului Novaya gazeta. Europa, a condamnat hotărârea.

„Tribunalul din Moscova tocmai a distrus Novaia gazeta, cel mai vechi organ de presă independent din Rusia. Ne-am opus întotdeauna războiului, șase jurnaliști ai noștri au fost uciși, iar redactorul nostru șef a primit Premiul Nobel pentru Pace cu câteva luni înainte ca Putin să invadeze Ucraina. Nu se va sfârși așa”, a scris Martinov pe Twitter.

O lungă istorie de conflict cu Kremlinul

Autoritățile ruse s-au folosit de justiție pentru a intensifica presiunea asupra presei libere de când Kremlinul a lansat invazia în Ucraina la sfârșitul lunii februarie a anului trecut.

Novaia gazeta a fost fondată în parte cu bani de la fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și a fost una dintre cele mai respectate publicații din Rusia post-sovietică începând din 1993.

Publicația, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, a anunțat în martie că își suspendă activitatea, după ce a fost avertizată de autoritățile ruse pentru încălcarea așa-numitei legi a agenților străini. Novaia​ Gazeta a primit pe 28 martie un al doilea avertisment de la Roskomnadzor, autoritatea de stat pentru reglementarea comunicațiilor, ceea ce i-ar permite să ceară în justiție închiderea publicației.

Cu această ocazie, Novaia​ Gazeta a anunțat că își suspendă apariția în format tipărit, pe site-ul său și pe rețelele de socializare până la sfârșitul „operațiunii speciale de pe teritoriul Ucrainei”.

Unii membri ai personalului ziarului au părăsit Rusia după oprirea publicării și au lansat noul proiect al ziarului Novaya gazeta. Europa din capitala Letoniei, Riga. Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a blocat site-ul respectiv și în interiorul Rusiei.

Redactorul-șef al Novaia gazeta, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a rămas în Rusia, în ciuda opoziției sale vocale față de conflictul din Ucraina.

La scurt timp după invazia rusă în Ucraina la 24 februarie, Moscova a adoptat rapid o lege care incriminează difuzarea de informații "false" care "discreditează forțele armate". Legea a fost în centrul unei represiuni masive împotriva disidenței față de războiul din Rusia.

XS
SM
MD
LG