Linkuri accesibilitate

Tribunalul orașului Moscova a decis desființarea Grupului Helsinki din Moscova


Fosta președintă a Organizației Helsinki Liudmila Alekseeva
Fosta președintă a Organizației Helsinki Liudmila Alekseeva

Tribunalul orașului Moscova a decis desființarea organizației pentru apărarea omului Helsinki din Moscova (MHG), cea mai veche organizație pentru drepturile omului care funcționează în Rusia.

În cererea de desființare înregistrată la tribunal de Departamentul central al Ministerului de Justiție se susținea că MHG a încălcat legea privind asociațiile publice pentru că a avut activitate și în afara regiunii Moscova. De asemenea, agenția a precizat că statutul organizației nu îndeplinește cerințele actuale ale legii.

Ministerul Justiției considera că este vorba despre încălcări grave și iremediabile din punct de vedere juridic ale statutului organizației. Departamentul a insistat asupra necesității de a desființa MHG și de a-i interzice activitatea pe teritoriul Rusiei.

Grupul Helsinki Moscova luptă pentru supraviețuire în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

MHG a fost înființat în URSS, în timpul conducerii lui Leonid Brejnev. Întemeierea sa a fost anunțată pe 12 mai 1976, în cadrul unei conferințe de presă organizate în apartamentul academicianului Andrei Saharov. Din grup au făcut parte Iuri Orlov, Liudmila Alekseeva, Mihail Bernștam, Elena Bonner, Alexander Ginzburg, Petr Grigorenko, Alexander Korciak, Malva Landa, Anatoli Marcenko, Vitali Rubin, Anatoli Șaranski.

Organizația își propune să promoveze respectarea drepturilor omului și construirea democrației în Rusia. „Suntem convinși că Rusia va fi un stat democratic, în care legile sunt respectate, unde persoana, drepturile și demnitatea sa reprezintă cea mai mare valoare”, se spune pe site-ul ei.

Încă de la înființare, MHG a fost supusă unor persecuții și presiuni constante, membrii săi au fost arestați, expulzați din țară și privați de cetățenia sovietică. Organizația și-a redeschis biroul la Moscova în 1989, în timpul perestroikăi.
În decembrie 2021, Tribunalul orașului Moscova a desis închiderea altui grup pentru drepturile omului din Rusia, Societatea Memorial și centrul său pentru drepturile omului.

Decizia a fost confirmată de Curtea Supremă în 2022 și a fost criticată de ONG-uri internaționale, grupuri pentru drepturile omului și laureați ai premiului Nobel.

XS
SM
MD
LG