Linkuri accesibilitate

Tricolorul arborat la Bender, în prima zi de școală


Tricolorul arborat la Bender, în prima zi de școală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Liceul Alexandru cel Bun cu predare în limba română din Bender a început anul școlar cu un careu festiv în cadrul căruia a fost intonat imnul Republicii Moldova și a fost arborat tricolorul Republicii Moldova.

Anii trecuți, miliția transnistreană interzicea celor opt licee cu predare în limba română din regiunea separatistă să afișeze la careurile de început de an școlar orice simboluri ale statalității Republicii Moldova.

Chişinăul și Tiraspolul au semnat, în primăvară, mai multe protocoale care prevedeau, printre altele, și soluționarea problemelor școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, reglementarea situației terenurilor agricole, deschiderea podului de la Gura Bîcului, dar și acordarea de plăcuțe de înmatriculare neutre mașinilor transnistrene.

Directoarea liceului Alexandru cel Bun de la Bender, Maria Roibu, a declarat Europei libere că după ce Chişinăul și Tiraspolul au semnat aceste protocoale, presiunea asupra liceului a scăzut. În noiembrie 2017, a fost semnat un contract de chirie cu un preț simbolic. Iar din banii economisiți astfel liceul va cumpăra un autocar școlar. Totuși, nu au fost ridicate toate impedimentele. De exemplu, nu se pot aduce la liceu produse alimentare, fără demersuri oficiale la autoritățile transnistrene. Maria Roibu mai spune că din cauza presiunilor, pe parcursul anilor, numărul de elevi în liceu a scăzut constant – de la peste 2000 de elevi acum 16 ani, la 450 în prezent.

XS
SM
MD
LG