Linkuri accesibilitate

Trimisul Ucrainei la ONU critică comentariile lui Roger Waters de la Pink Floyd în fața Consiliului de Securitate


Fostul basist al trupei Pink Floyd, Roger Waters, vorbește prin intermediul unei legături video în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, la New York, pe 8 februarie.
Fostul basist al trupei Pink Floyd, Roger Waters, vorbește prin intermediul unei legături video în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, la New York, pe 8 februarie.

Comentariile făcute de Roger Waters, cofondatorul trupei rock Pink Floyd, au fost criticate de Ucraina pe 8 februarie, după ce muzicianul britanic a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că invazia Rusiei în țara vecină „nu a fost neprovocată”.

Ambasadorul Moscovei la ONU l-a invitat pe Waters, în vârstă de 79 de ani, să ia cuvântul la o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a discuta despre livrarea de arme către Ucraina.

Waters stârnise anterior controverse prin afirmațiile sale referitoare la război și prin faptul că a susținut că Occidentul ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Kievului.

Fostul basist al trupei Pink Floyd a declarat în fața Consiliului de Securitate că invazia Ucrainei a fost ilegală și a condamnat-o „în cei mai fermi termeni posibili”. Dar a lăsat să se înțeleagă că și Kievul este de vină. „De asemenea, invazia rusă în Ucraina nu a fost neprovocată. Așa că îi condamn și eu pe provocatori în cei mai fermi termeni posibili”, a spus el, adresându-se consiliului prin intermediul unei legături video.

„Singura măsură rezonabilă de acțiune astăzi este să cerem o încetare imediată a focului în Ucraina”, a adăugat Waters.

Ambasadorul ucrainean la ONU, Serhi Kisliția, a răspuns făcând referire la versurile unuia dintre cele mai cunoscute cântece ale trupei Pink Floyd, Another Brick in the Wall, lansat în 1979.

„Cât de trist pentru foștii săi fani să îl vadă acceptând rolul de simplă cărămidă într-un zid, un zid al dezinformării și propagandei rusești”, a declarat Kisliția.

De asemenea, ambasadorul a făcut referire la porcul roz gonflabil gigantic care a fost prezent în multe dintre spectacolele trupei rock, spunând că a fost surprins că Waters nu a aranjat ca acesta să plutească în camera Consiliului de Securitate.

„Ce ar fi putut fi de data aceasta, domnule Waters? Porci cu zvastici și secera și ciocanul?” a spus Kisliția în timpul discuției.

Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Richard Mills, a recunoscut „impresionantele merite ale lui Waters ca artist”, dar a spus că pregătirea sa pentru a vorbi despre controlul armamentului sau despre probleme de securitate europeană este „mai puțin evidentă”.

Ambasadorul albanez la ONU, Ferit Hoxha, a declarat în cadrul consiliului că Waters a fost „norocos că se află la New York”, unde poate spune ce gândește, „inclusiv despre agresiunea rusă și cât de greșită este aceasta”. El a spus că, dacă ar fi fost în Rusia, „pentru ceea ce a spus, ar fi putut fi în arest până acum”.

Waters a stârnit reacții negative în septembrie, când a scris o scrisoare deschisă în care spunea că Occidentul ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Kievului, acuzându-l pe președintele Volodimir Zelenski că permite „naționalismul extrem” în Ucraina și îndemnându-l „să pună capăt acestui război mortal”.

Ulterior, el a fost declarat persona non grata de către administrația orașului polonez Cracovia, iar concertele sale care urmau să aibă loc acolo au fost anulate.

XS
SM
MD
LG