Linkuri accesibilitate

Trump apasă pedala anti-socialismului?


Președintele Nicolas Maduro și liderii militari din Venezuela și Bolivia, la Caracas, mai 2019
Președintele Nicolas Maduro și liderii militari din Venezuela și Bolivia, la Caracas, mai 2019

SUA impune sancțiuni companiei Rosneft Trading pentru sprijinul oferit regimului Maduro.

La recentul discurs despre Starea Uniunii, presedintele Trump l-a avut ca invitat pe Juan Guido, care conduce Adunarea Nationala a Venezuelei si este recunoscut de Statele Unite ca fiind presedintele legitim al tarii. Dar Nicolas Maduro ignora aceasta recunoastere si continua sa se mentina la putere, la Caracas.

Ieri, administratia Trump a impus sanctiuni firmei din Rusia, Rosneft Trading, o sucursala a gigantului din industria petrolului, Rosneft, invinuind-o ca ofera sprijin regimului Maduro, in ciuda sanctiunilor impuse.

Donald Trump va face din ce in ce mai mult referire la regimul Maduro, pe care-l considera cea mai apropiata ilustrare a esecului socialismului, in realitate o dictatura militara imcompetenta si feroce. Dar cit timp un candidat prezidential din America, Bernie Sanders, se auto-intituleaza si el socialist-democratic si deocamdata conduce in preliminariile democratilor, Trump va apasa pe pedala anti-socialismului.

Dar presedintele nu este izolat in spatiul politic american, unde politicieni din ambele partide il doresc pe Maduro plecat de la conducere. Acum 13 luni, Statele Unite l-au recunoscut pe Guido ca presedinte legitim al Venezuelei. Dar situatia de acolo a intrat in umbra dupa ce o incercare de inlaturare de la putere a lui Maduro a esuat, in aprilie, in conditiile in care generalii nu l-au parasit pe dictator. Intre timp Maduro a reusit sa se mentina la putere si sa-si recompenseze aliatii fideli din armata, gratie Rusiei, in conditiile in care 70-80% din titeiul venezuelean este exportat cu sprijin rusesc. Rosneft si Cuba ii ofera lui Maduro o inselatoare incredere in propriile forte.

De altfel, in aprilie, secretarul de stat Mike Pompeo a spus ca Rusia a fost cea care l-a convins pe Maduro sa nu fuga din tara, atunci cind Guido parea sa aiba cistig de cauza. Acum se pare ca, aflat sub presiune, Maduro isi re-analizeaza optiunile. Anul trecut se vorbea despre posibilitatea unei interventii militare americane in Venezuela. Tema nu mai pare a fi de actualitate imediata, dar un purtator de cuvint american a spus ca „toate optiunile sint luate in considerare”.

XS
SM
MD
LG