Linkuri accesibilitate

Donald Trump a câștigat primele alegeri republicane pentru nominalizarea la președinție


Candidatul republican la președinția SUA și fostul președinte american Donald Trump vorbește la adunarea electorală de la Horizon Event Center din Clive, Iowa, 15 ianuarie 2024. (REUTERS/Sergio Flores)
Candidatul republican la președinția SUA și fostul președinte american Donald Trump vorbește la adunarea electorală de la Horizon Event Center din Clive, Iowa, 15 ianuarie 2024. (REUTERS/Sergio Flores)

Donald Trump a câştigat luni seara alegerile primare republicane din Iowa. A fost primul stat în care a avut loc votul pentru nominalizarea candidatului republican la alegerile prezidențiale din noiembrie. Fostul președinte și-a consolidat statutul de mare favorit în Partidul Republican.

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, a fost favoritul delegaților republicani din statul Iowa, conform rezultatelor provizorii, după numărarea a 97% din voturile exprimate în peste 1.600 de secţii de votare din întregul stat.

Donald Trump avea 51% din voturi, conform rezultatelor furnizate de Associated Press.

Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida în vârstă de 45 de ani, a obținut 21% dintre voturi.

Nikki Haley, fostă guvernatoare a statului Carolina de Sud în vârstă de 51 de ani, s-a plasat a treia, cu 19%.

Haley a spus că, în ciuda acestui loc, cursa republicană pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale rămâne o cursă în doi, între ea și Trump.

Vivek Ramaswamy a obținut 8% dintre voturi și a renunțat la campanie.

Următoarele alegeri primare ale Partidului Republican vor avea loc săptămâna viitoare în New Hampshire.

Cu această victorie, fostul președinte Trump își mărește șansele să-și ia revanșa în fața actualului președinte democrat Joe Biden, care a câștigat în 2020.

Donald Trump a fost inculpat de patru ori de la încheierea mandatului său, în 2020, iar marți este așteptat la tribunalul din New York pentru un proces civil în care a fost deja găsit vinovat de un juriu pentru abuzuri sexuale și defăimare asupra scriitoarei E. Jean Carroll.

XS
SM
MD
LG