Linkuri accesibilitate

Donald Trump: „Cred ca Spania este o țară grozavă și trebuie să rămână unită”


Donald Trump și steagul Spaniei

Remarcile președintelui american diferă de poziția exprimată recent de oficialități de la Departamentul de Stat.

Presedintele Trump a declarat ca se opune tendentilor separatiste ale provinciei Catalonia, din Spania. Care sint argumentele sefului executivului american? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

„Cred ca Spania este o tara grozava si trebuie sa ramina unita”, a spus Donald Trump la conferinta de presa cu premierul acelei tari, Mariano Rajoy.

Remarcile domnului Trump difera de pozitia exprimata, cel mai curind in cursul zilei de luni, de oficialitati americane, ca referendumul de duminica in legatura cu separarea Cataloniei de Spania este o chestiune interna. Purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, Heather Nauert a spus la inceputul lunii ca Statele Unite nu au nici o pozitie cu privire la referendum. „Vom lasa populatia si guvernul de acolo sa-si rezolve problemele si vom colabora cu orice guvern sau entitate care va rezulta din aceasta situatie”, a spus la vremea respectiva Nauert.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00

Guvernul Spaniei considera ca referendumul violeaza Constitutia Spaniei. Masurile de securitate au fost intarite, antrenind acuzatii ca asta ar fi o incercare de intimidare a alegatorilor.

„Cred ca cei din Catalonia au vorbit despre asta de mult timp”, a spus Trump, adaugind: „Sint pentru o Spanie unita”. El a mai spus ca daca ar fi facute sondaje corecte in regiune, s-ar vedea ca populatia Cataloniei isi iubeste tara, iubeste Spania.

Administratia Trump se opune de asemenea si referendumului organizat in regiunea kurda a Irakului, in vederea crearii unui stat kurd.

Catalonia este una dintre cele 17 regiuni autonome ale Spaniei. Miscarea separatista se bazeaza pe caracteristici diferite de limba, istorie si cultura.

XS
SM
MD
LG