Linkuri accesibilitate

Trump scindează comunitatea evanghelicilor din America


Președintele american Donald Trump în timpul campaniei electorale, decembrie 2019.
Președintele american Donald Trump în timpul campaniei electorale, decembrie 2019.

Încă din campania electorală din America, comunitatea creștinilor evanghelici s-a angrenat ca o bază de sprijin solidă pentru Donald Trump, asta în ciuda a numeroase rațiuni legate de comportamentul omului de afaceri care ar fi trebuit să creeze scepticism. Care este situatia acum, înainte de urmtoarele alegeri?

Donald Trump și comunitatea dreptei religioase
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct



Un sondaj de opinie, realizat de Politico și Morning Consult dă la iveală că 43% dintre creștinii evanghelici ar aproba dacă Senatul american îl destituie pe Donald Trump. Asta este aparent o veste proastă pentru președinte, care are nevoie de un bloc unit al dreptei religioase.

Până acum dreapta religioasă s-a dovedit un sprijinitor activ, ignorind problemele de moralitate și comportament ale președintelui. Principiile au fost sacrificate pentru a sprijini politicile președintelui, în sprijinul comunităților religioase și pentru numirea de judecatori cu un profil ultra-conservator. Mai mult, dreapta religioasă considera că alternativa la Trump reprezintă un pericol existential.

Între cei înregistrați să voteze, pe ansamblul țării, sondajul arată ca 42% aprobă cu fermitate demiterea lui Trump, 9% sunt în general de acord, 4% nu aprobă cu anumite rezerve si 35% se opun ferm demiterii.

În rândurile comunității evanghelicilor, cifrele sunt diferite: 34% aprobă cu fermitate , 9% aprobă în general, 4% dezaprobă cu anumite rezerve și 49% nu sunt de acord.

În rândurile alegătorilor catolici cifrele sunt: 67% aprobă demiterea, 32% dezabrobă.

La necreștini: 72% aprobă, 26% nu sunt de acord.

Acest sondaj vine după scandalul provocat de o publicație evanghelică care și-a făcut cunoscut mesajul favorabil demiterii președintelui.

Este vorba despre „Creștinătatea astăzi”, în al carei editorial se arată că președintele Trump merită să fi demis. Redactorul șef, Mark Galli a scris că, în cazul Ucrainei, comportamentul lui Trump a fost „profund imoral”, exprimând scepticism cu privire la atitudiena sa, pe ansamblu.

Numeroși creștini evanghelici au criticat publicația, între acestia Franklin Graham, al cărui tată, predicatorul Billy Graham a înființat „Creștinătatea astăzi”. El a spus că tatăl lui, un lider al comunității, a votat pentru Trump pentru că a crezut în el. Răspunzând editorialului, Trump însuși a spus în stilul caracteristic că nici un alt președinte nu a făcut pentru religie atât de mult ca el, adaugând pe Tweeter: „Cred că revista „Creștinătatea astăzi” speră ca Elizabeth Warren sau Bernie Sanders, cei cu înclinații socialiste / comuniste, să le protejeze religia. Ce credeți despre adormitul Joe?” – referință la cel care conduce în sondajele democrate, fostul vice-presedinte democrat Joe Biden.

Fapt este că președintele are nevoie să mențină sprijinul comunității evanghelicilor pentru a-și asigura victoria, ori cele întâmplate și sondajul menționat reprezintă breșe în sprijinul necondiționat al acestei comunități.

XS
SM
MD
LG