Linkuri accesibilitate

Trump va găzdui la Casa Albă un „summit” dedicat rețelelor sociale - fără Google, Facebook și Twitter


Presedintele Trump va gazdui miine la Casa Alba un summit dedicat retelelor de socializare. Care este scopul? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Summitul convocat de Trump reuneste critici conservatori ai retelelor de socializare. Motivul pentru care presedintele si-a dorit o astfel de reuniune este idea ca opinii conservatoare ar fi cenzurate sau chiar reduse la tacere pe aceste platforme.

In mod obisnuit, conservatorii se opun interventiei statului pe piata libera, dar in anumite cercuri se fac auzite voci care sustin ca administratia ar trebui sa actioneze impotriva firmelor respective.

Lista invitatilor nu este inca cunoscuta, dar se stie ca intre ei se numara Centrul de Cercetare Media, care a denuntat ca fiind anti-conservatoare platforme cum sint YouTube si Facebook, activisti ca Ryan Fournier, presedintele organizatiei Studenti pentru Trump sau vedete in retele de socializare cum este CarpeDonktum. Intre invitati nu se numara platforma favorita a presedintelui Trump, Twitter, pe care o foloseste intens, dar o si critica.

Alegatiile conservatorilor ca platformele i-ar persecuta nu sint dovedite, ca tendinte. Pe fondul acestei discutii se afla ani de zile in care firmele de inalta tehnologie au devenit din ce in ce mai influente, generind profituri uriase.

Sprijinitori ai lui Trump, intre care senatorul de Missouri, Josh Hawley, au propus o lege in care retele de socializare sa nu fie imune la urmarire penala pentru postari ale membrilor lor. Publicatia BuzzFeed a relatat luna trecuta ca Mark Epstein, un avocat care critica retele de socializare este de fapt Marcus Epstein, un activist cu legaturi cu persoane care promoveaza suprematiei rasei albe, acuzat ca ar fi atacat o femeie de culoare.

Pe de alta parte, personalitati si entitati conservatoare cum este reteaua Koch, finanteaza eforturi de a reduce restrictiile aplicate firmelor de inalta tehnologie.

Testul pentru ceea ce se va intimpla nu este summitul de la Casa Alba, care are valoare simbolica, ci incercarile de a adopta legi. Pentru a face asta insa, republicani au nevoie de sprijinului democratilor care au motivatii foarte diferite cind se raporteaza la retelele de socializare.

XS
SM
MD
LG