Linkuri accesibilitate

Trump în vizită la Paris de Ziua Bastiliei


Cum s-a ajuns să fie organizată această vizită, în ciuda raporturilor tensionate între State Unite și Europa Occidentală?

La 27 iunie, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, l-a sunat pe omologul sau american, Donald Trump si l-a invitat la parada militara, care anul acesta include trupe franceze si americane. Este aniversarea a 100 de ani de la intrarea Americii in Primul Razboi Mondial, unde americani si francezi au luptat cot la cot.

Trump i-a promis lui Macron ca va fi prezent si astfel a fost initiata aceasta vizita fulger, care va dura circa 27 de ore, incluzind si un dineu la un restaurant de la Turnul Eiffel si un popas la mormintul lui Napoleon.

Macron si Trump sint presedinti alesi din afara sistemului si relatia lor de pina acum a fost definita de confruntare publica si incompatibilitate. In alegerile franceze, Trump a favorizat-o clar pe rivala lui Macron, in timp ce acesta a denuntat in repetate rinduri tendintele nationaliste, care se manifesta in toata lumea.

Dupa ultima lor intilnire, cind Macron i-a strins cu un aer agresiv mina lui Trump, presedintele Frantei a spus ca este „un moment al adevarului” si ca „trebuie sa aratam ca nu vom face concesii minore, nici chiar unele simbolice”.

In iunie, Trump a replicat cind a decis retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, cu privire la contracararea schimbarilor de clima.

Ironizindu-l pe Trump, al carui slogan este „Sa facem America mareata din nou”, Macron a spus atunci: „Sa facem planeta mareata din nou”.

Pozitiile lui Macron sint apreciate in Franta, unde popularitatea sefului statului american este de doar 14%. Dar oficialitati din administratia americana spun ca vizita lui Trump la Paris va fi una de prietenie, dedicata relatiilor traditionale si cooperarii dintre cele doua tari. In discutiile private, cei doi se vor concentra asupra situatiei din Siria si contracararii ISIS.

XS
SM
MD
LG