Linkuri accesibilitate

Trupele ucrainene controlează orașul Soledar din estul țării, în pofida masivului atac rusesc


Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, vizitează pozițiile soldaților de pe linia frontului în orașul Soledar, regiunea Donețk, pe 9 ianuarie.
Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, vizitează pozițiile soldaților de pe linia frontului în orașul Soledar, regiunea Donețk, pe 9 ianuarie.

Forțele ucrainene își păstrează încă pozițiile în orașul Soledar din estul țării, în ciuda unui atac masiv al Rusiei, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina la sfârșitul zilei de 10 ianuarie

Ministerul britanic al Apărării afirmase, anterior, că forțele rusești au capturat probabil cea mai mare parte a orașului.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, spune că luptele de rezistență în Soledar continuă și că luptătorii ucraineni apără „cu curaj” orașul.

„Inamicul nu ține cont de grelele sale pierderi de efective și continuă asaltul cu vigoare”, a afirmat Maliar. „Vecinătatea pozițiilor noastre este pur și simplu ticsită cu cadavrele luptătorilor inamici”, a mai spus ea.

Șeful grupului de mercenari Vagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a afirmat, la sfârșitul zilei de 10 ianuarie, că forțele sale au preluat controlul asupra orașului, potrivit TASS.

Dar, într-o declarație citată de Reuters, el a spus că luptele continuă într-o enclavă din centrul orașului. „Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine”, a adăugat el, fără a da alte detalii.

RFE/RL nu poate corobora și nici confirma informațiile oferite de cele două părți de pe câmpul de luptă.

Capturarea orașului Soledar și a minelor sale de sare ar avea o valoare simbolică, militară și comercială pentru Rusia și ar fi cel mai substanțial câștig al Moscovei în ultimele luni.

Serviciile secrete britanice au declarat în evaluarea sa zilnică din 10 ianuarie că sunt de părere că atacul Rusiei pe „axa Soledar este probabil un efort de a învălui” orașul Bahmut din apropiere dinspre nord „și de a întrerupe liniile de comunicații ucrainene”.

Agențiile britanice de informații apreciază că „în ultimele patru zile, forțele rusești și mercenarii Vagner au făcut progrese tactice” în orașul istoric al minelor de sare „și dețin, probabil, controlul asupra celei mai mari părți a localității”, sugerând că fiecare parte este „probabil îngrijorată" de posibila utilizare de către inamic a celor două sute de kilometri de tuneluri dezafectate de la mina Soledar care trece pe sub zonă.

Armata ucraineană a declarat anterior că forțele rusești s-au redesfășurat la Soledar după ce nu au reușit să cucerească orașul mai mare din apropiere, Bahmut.

Bahmut și Soledar se află în regiunea Donețk din estul Ucrainei, pe care Putin susține că a anexat-o. Controlul deplin al acestei regiuni și al celei vecine, Luhansk, cu care formează așa-numitul Donbas, este principala prioritate a lui Putin în această etapă a războiului, susțin analiștii militari.

Armata ucraineană a declarat că trupele rusești au început să se regrupeze după ce Moscova a cerut unilateral o încetare a focului pentru a sărbători Crăciunul ortodox la sfârșitul săptămânii trecute.

În timpul violentelor lupte din regiunea estică Donețk, ministrul german de externe Annalena Baerbock a făcut o vizită-surpriză în orașul ucrainean de est Harkov, promițând să trimită mai multe arme, la mai puțin de o săptămână după ce Berlinul s-a angajat să trimită vehicule de luptă pentru infanterie pe care Ucraina le solicitase.

Baerbock a promis sprijin suplimentar înainte de a părăsi Harkov, care a fost lovit de bombardamente rusești după plecarea ei.

„Ocupanții atacă din nou”, a declarat guvernatorul din Harkov, Oleh Sinehubov, pe Telegram, recomandându-le localnicilor să rămână în adăposturi.

Baerbock a subliniat că ucrainenii „trebuie să știe că se pot baza pe solidaritatea și sprijinul nostru", adăugând că Germania va continua să furnizeze arme "de care Ucraina are nevoie pentru a-și elibera cetățenii care încă suferă sub teroarea ocupației rusești".

Baerbock a adus cu ea un pachet care include generatoare de energie electrică, 20 de milioane de euro pentru deminare și 20 de milioane de euro ca ajutor financiar pentru proiectul Starlink care asigură accesul populației la internet. Ea a promis mai multe arme în timpul vizitei sale la Harkov, dar nu a intrat în detalii.

Annalena Baerbock și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, vizitează o zonă rezidențială afectată de atacurile armatei ruse, Harkov, Ucraina, 10 ianuarie 2023
Annalena Baerbock și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, vizitează o zonă rezidențială afectată de atacurile armatei ruse, Harkov, Ucraina, 10 ianuarie 2023

Călătoria neanunțată a lui Baerbock a avut loc la doar câteva zile după ce cancelarul Olaf Scholz a anunțat că este de acord să furnizeze Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Marder, pe care Ucraina le cerea de mult timp, împreună cu tancurile de luptă Leopard 2, mai avansate. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, spusese că refuzul Germaniei de a trimite tancurile costă vieți omenești și a făcut din nou presiuni pentru ca Germania să le trimită.

Cu cât „va dura mai mult timp luarea deciziei, cu atât vor muri mai mulți oameni”, a spus el. „Nu am nicio îndoială că Ucraina va primi tancuri germane Leopard. Cred că guvernul german înțelege undeva, în adâncul sufletului, că această decizie va fi luată și că tancurile vor fi transferate Ucrainei”, a spus el.

În ziua în care s-a aflat despre vizita neanunțată a lui Baerbock, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a face un alt apel urgent la puterile europene să trimită arme.

Zelenski a declarat că l-a informat pe Michel despre situația de pe câmpul de luptă și despre "nevoile urgente ale Ucrainei în materie de armament".

Ei au discutat, de asemenea, despre agenda summitului Ucraina-UE programat pentru 3 februarie la Kiev, cu participarea șefilor celor 27 de țări ale UE, a precizat el.

XS
SM
MD
LG