Linkuri accesibilitate

Tu ţi-ai plătit taxele şi impozitele?


Tu ți-ai plătit taxele și impozitele?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

O ştire care, fireşte, nu va putea eclipsa confruntarea dintre PAS şi Procurorul Stoianoglo şi care va fi repede uitată, dar pe mine anume asemenea ştiri mă interesează şi mă pun pe gânduri. Iată despre ce e vorba, stimaţi prieteni ai Europei Libere: Fiscul a identificat în acest an peste 4 mii de persoane care oferă spaţii/bunuri imobiliare în chirie fără contracte.

E vorba, din nou, despre eschivarea proverbială a moldovenilor de a plăti taxe şi impozite. Cel care le plăteşte pe toate, cel onest e considerat un nătăfleţ sau un mocofan în această parte a lumii. Iar impresia mea e că Fiscul a muncit prost, căci numărul celor care dau în chirie apartemente, fără contracte, e muuuuult mai mare. E loc pentru alte investigaţii ale Fiscului, zic eu.

Îmi amintesc de un omulean agitat care urma să vândă un apartament şi care voia ca suma indicată în documentul făcut de notar să fie mai mică. Asta, fireşte, ca să plătească un impozit mai mic statului. Despre salariile în plic aţi auzit şi voi multe lucruri, nu e cazul să vă vorbesc prea mult acum despre ele.

Vreau să spun iată ce. Multe din problemele nostre provin din nedorinţa unor şmecheri de a plăti timpozite. Iar relaţia dintre statul moldovenesc şi cetăţeanul moldovean conţine un soi de complicitate ciudată. Nici cetăţeanul nu se avântă să-şi plătească impozitele, dar nici statul nu transpiră prea tare ca să le colecteze. Le colectează pe alocuri, acolo unde infracţiunea e vizibilă. Cum e statul, aşa e şi cetăţeanul. Cum e cetăţeanul, aşa e şi statul.

XS
SM
MD
LG