Linkuri accesibilitate

Tulburări politice în Georgia


Proteste la Tbilisi, în prim-plan Zaza Saralidze

Partidul „Visul Georgian”, care conduce țara din 2012, s-a grăbit să găsească rapid un înlocuitor pentru premierul demisionar Ghiorghi Kvirikașvili, pe fundalul protestelor anti-guvernamentale.

În Georgia, partidul de guvernământ „Visul Georgian” a anunțat un înlocuitor pentru fostul premier Ghiorghi Kvirikașvili, la numai o zi după ce acesta și-a anunțat demisia, invocând divergențe cu oligarhul Bidzina Ivanișvili, care a revenit de curând la conducerea partidului.

Pentru funcția de prim-ministru a fost nominalizat Mamuca Bahtadze. În vârstă de 36 de ani, el a fost ministru de finanțe în ultimele șapte luni, iar anterior a condus căile ferate georgiene timp de patru ani.

Vorbind la Tbilisi după o ședință a partidului de guvernământ „Visul Georgian”, Bahtadze a spus că va prezenta peste câteva zile Parlamentului viziunea asupra programului de guvernare. Dar prioritatea, a spus Bahtadze, trebuie să fie integrarea Georgiei în Uniunea Europeană și aderarea la NATO.

Partidul „Visul Georgian”, care conduce țara din 2012, s-a grăbit să găsească rapid un înlocuitor pentru fostul premier Ghiorghi Kvirikașvili, care a demisionat cu numai o zi mai devreme pe fundalul unui protest anti-guvernamental.

Protestul atrăgând atenția asupra problemelor din justiție l-a avut în centru pe Zaza Saralidze, tatăl unui elev ucis anul trecut într-o altercație, care spune că presupușii ucigași ai fiului său ar fi scăpat nepedepsiți pentru că au rude influente.

Anunțând demisia sa și a întregului guvern miercuri seara, premierul Kvirikașvili a spus, însă, că motivele sunt altele – neînțelegerile cu oligarhul Bidzina Ivanișvili...

Saralidze a răgușit cerând zile în șir în stradă demontarea unui sistem de justiție pe care îl consideră nedrept. I s-au alăturat mii de oameni, iar la sfârșitul săptămânii trecute – și politicieni ai opoziției, cerând cu toții și demisia guvernului.

Anunțând demisia sa și a întregului guvern miercuri seara, premierul Kvirikașvili a spus, însă, că motivele sunt altele – neînțelegerile cu oligarhul Bidzina Ivanișvili, liderul partidului de guvernământ.

„Am avut divergențe fundamentale cu președintele partidului din cauza viziunilor diferite asupra câtorva chestiuni”, a spus Kvirikașvili, sugerând că ar fi vorba de chestiuni economice și că Ivanișvili ar avea acum ocazia să formeze chiar el noul guvern.

Fondator al „Visul Georgian” cu care a câștigat alegerile din 2012, Ivanișvili a ocupat funcția de premier timp de numai un an după alegeri, apoi s-a retras în umbră.

Protestele și criza de acum au izbucnit tocmai când a decis să revină la conducerea partidului și în politica activă, dar nu și în fruntea guvernului.

Aceste evenimente se mai suprapun pe nemulțumirile în creștere ale georgienilor față de condițiile economice și sociale din țara caucaziană care speră să se integreze odată în Uniunea Europeană și să adere la NATO.

Previous Next

XS
SM
MD
LG