Linkuri accesibilitate

Turcii expulzaţi şi dosarele de acum 20 de ani


Aeroportul din Chișinău.
Aeroportul din Chișinău.

Zelul cu care au acţionat autorităţile în cazul profesorilor turci ar fi mai indicat în cazul şmecherilor care au ciordit sume uriaşe din trei bănci.

Turcii expulzaţi şi dosarele de acum 20 de ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Cum mai toată lumea e consternată de expulzarea brutală a cetăţenilor turci de la liceul Orizont, preşedintele Parlamentului Andrian Candu ne-a oferit nişte explicaţii. Cică deportarea cetăţenilor turci s-a făcut în baza unor dosare vechi de 20 de ani ce asigurau securitatea internă a Republicii Moldova.

Mărturisesc din capul locului că nu înţeleg nimic. Iese că timp de 20 de ani aceşti cetăţeni turci prezentau un pericol pentru RM? Dar despre ce fel de pericol e vorba? Erau terorişti? Răspîndeau idei extremiste? În ce mod anume aceşti profesori turci puneau în pericol securitatea Moldovei şi securitatea cetăţenilor din RM? Şi dacă erau atît de periculoşi, de ce nu au comis nici o infracţiune timp de 20 de ani? Sau aşteptau s-o facă după 30 de ani?

Domnul Candu nu a greşit nimic? Dosarele au fost întocmite acum 20 de ani, pe vremea domniei lui Petru Lucinschi? Ar fi curios să vedem ce era scris în aceste dosare acum 20 de ani, dar mă tem că nu vom avea posibilitatea aceasta.

De fapt, toată lumea ştie despre animozitatea dintre preşedintele turc Erdogan şi clericul fugar Fethullah Gulen, creatorul reţelei de licee Orizont, pe care Erdogan îl vânează după puciul eșuat din 2016. Nu cumva expulzarea cetăţenilor turci e făcută la solicitarea lui Erdogan? Da, ştim că domnul Candu a infirmat orice legătură cu Erdogan. Dar măcar are idee domnul Candu cît de bine se simt în Turcia cei care nu agreează politica autoritarului preşedinte turc? Şi măcar, înainte de a fi expulzaţi aceşti cetăţeni, puteau autorităţile să analizeze situaţia, să nu spună care sunt infracţiunile profesorilor turci? De ce atîta grabă?

Zelul cu care au acţionat autorităţile în cazul profesorilor turci ar fi mai indicat în cazul şmecherilor care au ciordit sume uriaşe din trei bănci. Unde-s sumele astea? Cîţi dintre aceşti şmecheri au fost pedepsiţi? Sau statul doarme la soare cînd e vorba de aceşti şmecheraşi?

XS
SM
MD
LG