Linkuri accesibilitate

Turismul bulgăresc în 2018


Hotel la Varna
Hotel la Varna

În ajun de sezon estival Bulgaria așteaptă șase milioane de turiști pe litoral.

În ajun de sezon estival Bulgaria așteaptă șase milioane de turiști pe litoral. Este o creștere cu aproape 7%. „90% din locuri în hotelurile de 4 și 5 stele sunt deja rezervate”, a anunțat ministrul turismului Nikolina Anghelkova.

Sezonul a fost inaugurat cu o lună mai devreme de anul trecut la stațiunea „Litoralul soarelui” cu grupuri din România și Marea Britanie.

România va ocupa din nou primul loc pe piața turistică bulgară. În 2017 peste 1 milion și 100 000 de români au vizitat țara vecină. Înscrierile anul acesta sunt cu 10% mai multe. Principalele puncte de atracție rămân Balcicul, Varna și în general Litoralul de nord.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Sunt așteptați cu 10-15% mai mulți turiști din Marea Britanie, Grecia, Franța, Germania și țările scandinave. Se conturează însă o scădere cu până la 10% a numărului de turiști din Rusia care se orientează din nou spre Turcia.

Prin aeroporturile din Varna și Burgas sunt așteptați să vină aproape 5 milioane de turiști străini. Zborurile directe din Occident sunt cu 40% mai multe. Zilnic vor ateriza și căte 20 de avioane din Rusia.

Cea mai mare problema pentru turismul bulgăresc o constituie deficitul de cadre. În ultimii ani ea se rezolvă în primul rând cu ajutorul forței de muncă din Republica Moldova și Ucraina. Numai la stațiunea Albenă vor lucra 2000 de muncitori sezonieri. Salariile au crescut, apropiindu-se de cele din Turcia. Pentru a simplifica și ușora procedură de angajare au fost votate amendamente la Legea migrației și mobilității sociale.

Litoralul soarelui este cea mai mare stațiune pe litoralul bulgăresc. După cum scrie ziarul britanic „Daily Mirror” el este și cea mai ieftina destinație din Europă. Pentru un hotel cu același număr de stele o familie de patru persoane plătește de două ori mai mult în Cipru și de trei ori la Palma de Majorca.

Sezonul de iarnă a fost cel mai bun din istoria turismului bulgăresc. 1 milion 650 000 de turiști străini au vizitat stațiunile Bansko, Borovetz și Pamporovo. Creșterea este de 12%.

Cele mai mari grupuri au venit din Grecia, România, Turcia și Serbia. Prețurile competitive au atras mulți turiști din țări cu tradiții în turismul de iarnă precum Italia, Germania și Austria.

Previous Next

XS
SM
MD
LG