Linkuri accesibilitate

Turismul bulgăresc și pandemia


Corespondență de la Sofia: Turismul bulgăresc și pandemia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00


Bulgaria se află în fața unui nou val Covid-19. Numărul de noi infectați crește în medie cu 10% pe zi, depășind 500 la finele săptămânii trecute.

Guvernul interimar condus de Stefan Ianev a pregătit o serie de măsuri, neaplicabile deocamdată turiștilor străini, chiar dacă în câteva zile Bulgaria se va afla în zona portocalie a pandemiei.

Până la finele lunii august numărul zilnic al noilor infectați la 1 milion de locuitori în țara ar putea depăși 200. Acum, 90% din cazuri sunt cu varianta Delta, după ce în urmă cu o lună a fost dominantă varianta Alpha. Pozitive sunt 2,8% din teste. La spitale se află 1050 infectați, din care peste 100 – la secțiile de terapie intensivă.

Peste 1 milion de bulgari au primit a doua doza de vaccin. Un studiu pentru nivelul de anticorpi, realizat de una din cele mai mari rețele de laboratoare, a stabilit că 43% din populație s-a întâlnit cu virusul și a dobândit o anumită imunitate. Cifra însă nu va putea fi pe deplin corectă dacă ministerul Sănătății nu va organiza o testare mai largă a populației la anticorpi.

Ministerul Sănătății a recomandat cetățenilor să se abțină de la a călătorii în Grecia, Turcia și Cipru. A fost adresat un apel la respectarea măsurilor anti-epidemiologice.

Situația în stațiunile de pe litoral, unde românii, polonezii și cetățenii din fostele republici sovietice sunt cea mai mare parte din turiștii străini, este însă destul de liberă. Rar poate fi întâlnit un turist cu mască în aer liber. În mijloacele de transport regulile se respectă, dar în spații închise – nu peste tot. Gradul de ocupare a hotelurilor se apropie în partea de sud – sau chiar depășește – nivelul maxim din perioada de dinaintea pandemiei.

Gradul de ocupare a hotelurilor se apropie în partea de sud – sau chiar depășește – nivelul maxim din perioada de dinaintea pandemiei...

Viceministrul Sănătății, Dimiter Petrov, a constatat în urma unei vizite în câteva din cele mai mare stațiuni că în localuri care au pe hârtie numai 200 de locuri se află uneori de 8-10 ori mai mulți clienți. La discoteci și baruri de noapte nu se respectă distanța fizică.

Gradul de îmbolnăvire în județele de pe litoral – Varna, Burgas și Dobrici – este în medie de două ori mai ridicat fața de cel din interiorul țării.

Organele sanitare vor întări controlul asupra respectării măsurilor. Inspectorii vor putea închide localuri și hoteluri.

La aceasta etapa însă nu se prevede înăsprirea măsurilor. Ministerul Sănătății a elaborat un plan care stabilește ce măsuri vor fi aplicate în funcție de numărul de infectați și de internări. O eventuală înăsprire însă este prevăzută abia după intrarea în zona roșie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG