Linkuri accesibilitate

Turkmenistan: Alegerile pentru parlamentul-marionetă au fost validate, deși abundă acuzele de fraudă


O femeie votează la o secție de votare din Așgabat, pe 26 martie. Pe perete, un portret al președintelui Serdar Berdimuhammedov.
O femeie votează la o secție de votare din Așgabat, pe 26 martie. Pe perete, un portret al președintelui Serdar Berdimuhammedov.

Comisia Electorală Centrală din Turkmenistan (CEC) a validat scrutinul din 26 martie pentru alegerea membrilor noului legislativ național unicameral, pe fondul informațiilor privind încălcările electorale pe scară largă în acest stat autoritar din Asia Centrală.

Niciunul din tururile de scrutin din Turkmenistan nu a fost considerată liberă sau corectă de la desprinderea acestei republici din Uniunea Sovietică în 1991.

Șeful CEC, Gulmurat Muradov, a declarat reporterilor la 27 martie că prezența la vot a fost de 91,12 % din cei aproape 3,5 milioane de alegători eligibili. Rezultatele vor fi anunțate în termen de șapte zile, a spus el.

Există informații privind încălcări grave ale secretului votului.

Un corespondent RFE/RL care a mers să voteze în capitala țării, Așgabat, a declarat că a primit în total 12 buletine de vot pentru cei patru membri ai familiei sale care aveau drept de vot.

Corespondentul a observat, de asemenea, că alegătorii au fost instruiți să recunoască faptul că au votat, semnând pe listele scrise pe foi de hârtie A4 separate. „Acest lucru deschide posibilitatea de manipulare și fraudă”, spune corespondentul RFE/RL.

Un alt corespondent RFE/RL a relatat că a vizitat mai multe secții de votare diferite și că în interiorul acestora a existat foarte puțină activitate, în ciuda declarației de prezență la vot de peste 90 la sută.

Acesta a declarat că a fost foarte frecvent ca un singur membru al familiei să se prezinte și să voteze pentru mai multe rude.

Înainte de alegeri, a relatat RFE/RL, autoritățile au îndemnat public alegătorii să voteze și pentru membrii familiilor lor care locuiesc în străinătate.

Se așteaptă ca parlamentul să aprobe în cea mai mare parte deciziile luate de „liderul național” Gurbanguli Berdimuhammedov în cadrul unui Halk Maslahati (Consiliul Popular) neales și de succesorul și fiul său prezidențial, Serdar Berdimuhammedov.

Alegerile din 26 martie au inclus, de asemenea, adunările locale și provinciale.

Berdimuhammedov a petrecut ani de zile pentru a suprima și mai mult disidența și presa independentă în această țară bogată în gaze naturale, cu o populație de aproximativ 6 milioane de locuitori, după ce a preluat controlul în mod controversat, în urma morții primului dictator de după independență, „președintele pe viață” Saparmurat Niiazov.

De ani de zile, criticii au avertizat că măsurile luate de Gurbanguli Berdimuhammedov, în vârstă de 65 de ani, au fost luate pentru a-și asigura conducerea pe viață și succesiunea la președinție pentru fiul și nepoții săi.

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a trimis o mică misiune de evaluare a alegerilor pentru scrutinul din 26 martie, dar a declarat că „nu va efectua o monitorizare sistematică sau cuprinzătoare a votului sau a numărătorii în ziua alegerilor”.

Membrii biroului și-au propus să „viziteze un număr mic de secții de votare în ziua respectivă”, a precizat aceasta.

Consiliul Național bicameral din Turkmenistan a votat în ianuarie pentru a transforma camera superioară într-un Consiliu Popular, condus de Berdimuhammedov senior, și cu prerogative largi.

Reforma a fost propusă de Berdimuhammedov senior la aproximativ 10 luni după ce i-a predat președinția fiului său și la mai puțin de doi ani după ce a creat camera superioară.

Conform reformelor impuse în grabă, Consiliul Popular este „puterea supremă” cu autoritatea de a modifica constituția și este separat de legislativul țării.

Competențele sale nu se limitează la politica internă, ci au putere de decizie și în cea externă.

Aproape 15.000 de candidați au fost nominalizați și înregistrați pentru alegerile din întreaga țară. Două sute cincizeci și opt au concurat pentru parlamentul național, sau Mejlis.

Gurbanguli Berdimuhammedov a continuat să se întâlnească cu lideri străini, inclusiv cu președintele rus Vladimir Putin, de când i-a cedat președinția fiului său, Serdar Berdimuhammedov.

Economia turkmenă este puternic dependentă de China, Rusia și Iran.

Reporteri fără frontiere clasează doar Iranul, Eritreea și Coreea de Nord mai prost decât Turkmenistanul în ceea ce privește libertatea presei.

XS
SM
MD
LG