Linkuri accesibilitate

Mesajele pe Twitter ale lui Donald Trump și cum mai merge ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile americane


Președintele care tweetează.
Președintele care tweetează.

Corespondența zilei de la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Firește că știrea că fostul consilier pentru securitate națională de la Casa Albă Michael Flynn cooperează cu ancheta independenta nu poate fi una buna pentru administratia Trump.

In cel mai bun caz pentru ca distrage atentia de la ceea ce ar putea fi prima victorie legislativa majora, reformarea sistemului de impozite.

Dar este aceasta stire de natura sa antreneze consecinte? Cel mai la indemina raspuns este ca stim prea putin despre informatiile de care dispune ancheta pentru o astfel de evaluare.

Scurgerile de informatii catre presa fac parte din strategie, dar nu stim de fapt ce stiu anchetatorii.

La prima vedere, fireste ca afirmatia lui Flynn ca a mintit FBIul cu privire la contactele sale cu Rusia – ceea ce este un delict serios – este un punct de plecare.

A urmat informatia ca Trump i-ar fi cerut lui Flynn sa ia legatura cu reprezentanti rusi, dupa ce a fost ales. Apoi, se stie de la fostul director FBI James Comey ca Trump i-ar fi cerut in particular, dupa ce a devenit presedinte sa inchida ochii, in cazul Flynn. Presedintele neaga ca ar fi facut-o.

Pot fi stabilite conexiuni, care ii fac pe unii critici sa sustina ca Donald Trump ar fi obstructionat procesul de justitie, intr-un caz in care incerca sa ascunda un delict penal al colaboratorului sau.

Este firesc ca un presedinte ales sa incerce sa se informeze cu privire la mersul afacerilor internationale deci, in acest sens, a-i cere lui Flynn sa discute cu rusi pare firesc.

Numai ca exista o lege din 1799, Legea Logan care spune că atunci cînd o persoana neautorizata legal poarta negocieri cu un guvern strain, care are o disputa cu Statele Unite, ceea ce face persoana respectivă este delict penal.

Intentia legii este sa impiedice pozitia statului american să fie subminată de negocieri neautorizate.

Exista acuzații ca dupa alegeri prin canale particulare viitoarea administratie comunica Rusiei practic sa nu ia in serios sanctiunile impuse de presedintele Obama, ca rezultat al amestecului Moscovei in alegeri.

Donald Trump continua sa foloseasca mesaje Twitter pentru a reacționa, deși a fost avertizat ca nu ar trebui să o facă în contextul anchetei penale.

Duminica Trump a scris ca nu i-a cerut niciodata lui Comey sa nu-l mai ancheteze pe Flynn. Simbata el aratase ca l-a concediat pe Flynn pentru ca acesta l-a mintit pe vice-presedintele Pence si a mintit FBI-ul, din care rezulta ca presedintele stia si daca stiind se dovedeste ca a incercat sa stopeze ancheta, inseamna ca a obstructionat procesul legal.

Avocatul lui Trump John Dowd sustine acum ca el ar fi redactat mesajul tweeter de simbata si ca dintr-o greseala de formulare s-a inteles gresit ca Trump stia ca Flynn a mintit FBIul, cind de fapt presedintele a aflat doar odata cu inculparea fostului sau consilier.

Dowd a spus ca este prima si ultima data cind redacteaza un mesaj twitter pentru presedinte, lasind loc la interpretarea ca ar folosi acest subterfugiu pentru a acoperi o greseala a clientului sau, și ca este ultima data cind o face.

XS
SM
MD
LG