Este pentru prima dată în istoria Târgului Internaţional de Carte din Frankfurt pe Main că acesta se desfăşoară în absenţa publicului şi a celor mai multe edituri străine. Pentru a nu recurge la soluţia radicală - ca organizatorii Târgului de Carte din Leipzig în această primăvară - cei din Frankfurt au decis amplasarea salonului de carte în spaţiul virtual. Din cauza coronaepidemiei, cei din Leipzig au contramandat târgul.
Mai toate conferinţele, lecturile, discuţiile cu autorii sau decernarea unor premii vor putea fi urmărite gratis de către marele public interesat şi „condamnat” să stea acasă în faţa calculatorului sau televizorului. Până duminică, 18 octombrie când se va termina târgul, standurile cu noile apariții pot fi vizitate numai virtual.
Canada era anul acesta ţara cu statutul de invitată de onoare a Tîrgului. Prezenţa a fost contramandată şi amânată pentru anul viitor.
În pofida pierderilor cauzate de absenţa publicului şi numeroaselor edituri, guvernul federal sprijină cu 4 milioane desfăşurarea Tîrgului.
Dintre cărţile de literatură, apărute în Germania, care se vor afla şi în atenţia publicului virtual, amintim aici doar romanul lui Iris Wolff, apărut la editura Klett-Cotta, din Stuttgart, intitulat: „Die Unschärfe der Welt” (ceea ce într-o traducere aproximativă înseamnă: Lumea estompată – eventual şi: vagă, imprecisă, învăluită). Este un roman scris de către o autoare, născută, în 1977, la Sibiu. A plecat cu familia din România, în 1985, cînd avea 8 ani. Acţiunea din romanul „Lumea estompată” se petrece într-un sat bănăţean evanghelic. Criticile de întâmpinare din presa germană au fost extrem de favorabile, pe alocuri chiar entuziaste. Într-o emisiune literară a televiziunii publice germane (ARD), realizată de criticul, Denis Scheck, acesta a caracterizat romanul lui Iris Wolff drept „un palat al amintirilor”
Ca invitată a emisiunii lui Scheck, Iris Wolff a explicat că naraţiunile din roman sînt invenţii literare şi nicidecum expuneri fidele ale unor fapte reale. În acest context, ea a mai spus, că şi amintirile proprii legate de perioada petrecută în România joacă un oarecare rol, tot aşa şi relatările culese de la terţe persoane.
În ce măsură poate depăşi fantezia literară realitatea, deci autenticul, dintr-o anumită epocă, fie ea şi cea ceauşistă, este o problemă care se desprinde şi din acest roman amplasat, totuşi, într-un spaţiu istoric definit.
Aici şi acum nu e momentul de a discuta contradicţiile între autentic şi viziunea dictată de imaginaţia scriitoricească. Cu siguranţă, romanul lui Iris Wolff oferă suficient material pentru o asemenea discuţie.
Târgul de la Frankfurt se va încheia duminică. Atunci se va decerna şi Premiul Păcii al librarilor germani. Laureatul premiului este filosoful indian, Amartya Sen.
Premiul Păcii se decernează din 1950. Între laureaţi se află nume ca: Albert Schweitzer şi Hermann Hesse, Nelly Sachs şi Ernst Bloch, Teddy Kollek şi Václav Havel, Fritz Stern şi Susan Sontag.