A 26-a ediție a Târgului de carte și festivalului literar de la Praga s-a ținut în acest an cu mai multe luni întârziere – în mod normal, evenimentul are loc în luna mai. A 26-a ediție a Târgului de carte de la Praga este de fapt cea care nu s-a ținut anul trecut din cauza pandemiei.
În acest an, din cauza restricțiilor legate de pandemie târgul nu s-a putut ține în primăvară și organizatorii au mizat pe faptul că la început de toamnă situația pandemică în țară se va îmbunătăți. Miză care s-a dovedit a fi una câștigătoare, chiar dacă numărul de edituri participante, dar mai ales de invitați din străinătate a fost mai redus ca de obicei.
Târgul de carte de la Praga a durat patru zile, iar accesul în cadrul expoziției a fost unul cu plată. Cehii, care declară cu mândrie că sunt unul dintre cele mai cititoare popoare din Europa, au plătit 140 de coroane (aproape 6 euro) pentru o zi, sau 300 de coroane (12 euro) pentru toate cele patru zile de târg. Iar rândul la intrare se epuiza de regulă doar spre seară.
Invitata de onoare a acestei ediții este Franța, țara care va deține, împreună cu Cehia, președinția Uniunii Europene în 2022. Standurile editurilor franceze au ocupat locul central, iar autorul pe care s-a pus accent a fost Milan Kundera, născut în orașul ceh Brno și care a trăit și a scris în Franța. Mai mulți autori francezi au participat la evenimentele literare organizate în cadrul Târgului.
România a fost prezentă la Târgul de carte de la Praga printr-o prezentare de carte la care a fost invitată Ana Blandiana. Cartea „Řeka s jediným břehem” (Râul cu un singur mal), în traducerea doamnei Libuše Valentová și publicată la editura Festival spisovatelů Praha, cuprinde, pe lângă poemele selectate din zece volume de poezie ale poetei, şi o postfaţă de 6 pagini care prezintă atât punctele principale din viaţa ei, cât şi evoluţia operei.
Standul Institutului de studiere a regimurilor totalitare din Cehia, zeci de titluri de cărți despre istoria recentă a țării: de la comunism, deportări, inclusiv în Gulag, la invazia URSS din 1968 și căderea comunismului. Sunt și culegeri de documente, romane, enciclopedii, dar și comicsuri despre deportări sau viața în comunism. Pe standul Institutului scrie: „Cine nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete”.