Linkuri accesibilitate

Ucraina își revendică responsabilitatea pentru atacul asupra cazărmii rusești din Makiivka


Un militar ucrainean pregătește mâncare într-un adăpost din apropierea liniei frontului, în regiunea Donețk, 1 ianuarie 2023.
Un militar ucrainean pregătește mâncare într-un adăpost din apropierea liniei frontului, în regiunea Donețk, 1 ianuarie 2023.

Ucraina și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu rachete asupra unei cazărmi militare temporare din regiunea Donețk, ocupată de Rusia, după ce Kremlinul, într-o recunoaștere rară pe câmpul de luptă, a recunoscut că zeci dintre soldații săi au fost uciși pe locul din orașul Makiivka.

„La 31 decembrie... în așezarea Makiivka, regiunea Donețk, au fost distruse și avariate până la 10 unități de echipament militar inamic de diferite tipuri", a declarat Statul Major General al forțelor armate ucrainene pe 2 ianuarie într-o postare pe Facebook.

„Pierderile de efective ale ocupanților sunt în curs de estimare", a adăugat acesta.

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce armata rusă a declarat că 63 dintre soldații săi au fost uciși într-un atac cu rachete ucrainene asupra unor barăci temporare din apropierea orașului Donețk, ocupat de Rusia, după ce armata ucraineană și un număr de postări ale rețelelor de socializare pro-ruse au sugerat că sute de persoane au fost ucise.

Ministerul rus al Apărării spunea pe 2 ianuarie că „după atacul cu patru rachete cu focos exploziv de mare putere asupra unui punct de dislocare temporară, 63 de militari ruși au fost uciși".

„Toată asistența și sprijinul necesar vor fi acordate rudelor și apropiaților militarilor decedați", a precizat ministerul.

Rusia a recunoscut rareori victimele din timpul invaziei sale la scară largă în Ucraina, care a început la 24 februarie 2022.

Cu câteva ore mai devreme, armata ucraineană, fără să recunoască inițial atacul în sine, a sugerat că sute de soldați ruși recent mobilizați au murit într-o cazarmă improvizată din Makiivka, o suburbie situată la aproximativ 15 kilometri de orașul ocupat Donețk, în estul Ucrainei.

Dacă se confirmă o astfel de amploare a victimelor, ar putea reprezenta unul dintre cele mai mortale incidente individuale pentru partea rusă de la începutul invaziei totale, în urmă cu 10 luni, și un potențial punct de cotitură pentru Ucraina și susținătorii săi internaționali în conflict.

RFE/RL nu poate corobora relatările de pe câmpul de luptă în zonele în care s-au dat cele mai grele lupte.

Dar furia exprimată online de ruși față de aparenta incapacitate a armatei ruse de a păzi o școală profesională ocupată, unde se adunau presupușii recruți, sugerează că până și grupurile de pe Telegram, care susțin, în mod normal, Kremlinul, recunosc un eșec.

Unele dintre grupurile rusești au sugerat că bombardamentul a fost rezultatul unui atac al Ucrainei cu o rachetă HIMARS de mare precizie.

Departamentul de comunicare strategică al armatei ucrainene a declarat pe 1 ianuarie, prin intermediul Telegram, că un atac „al lui moș Crăciun" a provocat „aproximativ 400 de morți” la o școală profesională ocupată din orașul Makiivka.

Se mai spune și că au fost, de asemenea, 300 de soldați inamici răniți la Makiivka.

În postarea departamentului de comunicare strategică se mai afirma că explozia a fost rezultatul „manevrării neglijente a dispozitivelor de încălzire, al neglijării măsurilor de securitate și al fumatului într-un loc nepermis.” Armata ucraineană a folosit mereu o astfel de exprimare pentru a sugera implicarea în atacuri fără a și-o asuma fățiș.

Canalul rusesc Telegram NeoficialniyBeZsonoV 'Z' susține că „atacul a fost întreprins exact la ora 00:01 ora noastră” pe 1 ianuarie și și-a exprimat speranța că comandanții militari ruși care au decis să folosească unitatea în cauză pentru a aduna trupe „vor fi trași la răspundere”.

Canalul pro-militar rusesc Tsargrad vorbește de „sute” de morți, iar canalul neoficial Operational Reports susține că ar fi 500 de soldați morți. Alții au calificat pierderile suferite de partea rusă drept „substanțiale”.

XS
SM
MD
LG