Linkuri accesibilitate

Ucraina în scenariile postelectorale din Statele Unite


Clădirea Capitoliului, sediul Congresului SUA.
Clădirea Capitoliului, sediul Congresului SUA.

Scrutinul american pentru Congres este doar săptămâna viitoare, dar administrația Biden se gândește de-acum la maniera în care va guverna, dacă așa cum spun sondajele, republicanii își adjudecă Camera Reprezentanților și poate chiar și Senatul.

Se știe că ceea ce va urma este o relație extrem de tensionată, în care republicanii vor porni investigații și chiar vor încerca să-l inculpe pe Joe Biden în Cameră, ca ripostă la ceea ce democrații au făcut în două rânduri cu Donald Trump. Justificările pentru astfel de acțiuni sunt neclare, ceea ce contează este că dreapta partidului are nevoie de revanșă pentru a-și mulțumi electoratul.

Ucraina în scenariile postelectorale din Statele Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Dacă democrații câștigă totuși controlul în Senat, ceea ce însă pare din ce în ce mai puțin probabil, asta va asigura confirmarea judecătorilor pe care Biden îi propune, dar mai ales faptul că proiecte de lege, adoptate de Cameră ar putea să nu ajungă pe masa președintelui, așa cum erau la început, în cazurile în care ambele camere trebuie să voteze.

Controlând Camera Reprezentanților, republicanii vor controla finanțarea guvernului și a programelor sale. De exemplu, sprijinul pentru Ucraina este o opțiune bipartizană în America, dar cel care ar putea deveni președintele Camerei, Kevin McCarty, a spus de-acum că Statele Unite nu vor mai oferi ceea ce a caracterizat drept „cecuri în alb” ucrainienilor, dacă urmează o criză economică.

O declarație care, chiar dacă nu se va materializa curând a fost fără îndoială înregistrată la Kremlin. Există și chestiuni economice presante, pe care Biden le dorește rezolvate de Congresul, controlat de democrați, care va fi activ, după alegeri, pînă când noul Congres e instalat, în ianuarie. Una este ridicarea plafonului datoriei americane, pentru că un conflict deschis cu republicanii anul viitor poate fi foarte destabilizator pentru piețe.

Un acord de finanțare a guvernului federal trebuie încheiat până la 16 decembrie, iar democrații și-ar dori să adopte și o legislație complexă pentru cheltuieli militare. Administrația crede că republicanii vor suferi consecințe dacă se dovedesc obstrucționiști, dar pe de altă parte, dacă câștigă controlul la Congres, republicanii au un mare obiectiv prioritar, ca președintele Biden să nu aibă succes, pentru că prezidențiale urmează în 2024.

XS
SM
MD
LG