Linkuri accesibilitate

Ucraina afirmă că Rusia a folosit drone kamikaze iraniene în atacul de dimineață


Rusia atacă sistematic de o săptămână Kievul cu drone. Resturile unei drone Shahed-136 de fabricație iraniană doborâtă la Kiev pe 14 decembrie 2022

Autoritățile ucrainene spun că Rusia a atacat rețeaua electrică și alte sisteme de infrastructură cu ajutorul unor drone kamikaze într-un atac dimineața devreme asupra Kievului și a zonele din jurul capitalei Ucrainei.

Din informațiile preliminare nu au existat decese și doar două persoane au fost rănite în atacul din 19 decembrie, în care administrația militară pentru regiunea Kiev a declarat că au fost folosite peste 20 de drone de concepție iraniană. Oficialii ucraineni afirmă că sistemele de apărare aeriană au doborât aproximativ 15 dintre acestea. Alarmele de raid aerian au putut fi auzite în primele ore ale dimineții în jurul Kievului.

Oleksi Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, zona metropolitană din jurul capitalei, a declarat că infrastructura și casele private au fost avariate în urma atacurilor și că două persoane au fost rănite. „Teroriștii își continuă războiul împotriva populației civile”, scria Kuleba într-o postare pe Telegram. „Vom depăși totul”.

La aproape 10 luni de la invazia sa în Ucraina, Rusia a folosit rachete de croazieră și drone construite de Iran pentru a spulbera infrastructura energetică a Ucrainei la nivel național, ca parte a unei aparente strategii pentru a încerca să-i facă pe ucraineni să înghețe la iarnă și să demoralizeze populația.

Săptămâna trecută, Rusia a lansat un baraj de rachete și drone împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene, declanșând pene de curent pe scară largă.

Oficialii ucraineni s-au grăbit să repare infrastructura avariată și au solicitat donații din partea Occidentului, atât generatoare și echipamente pentru rețelele electrice, cât și sisteme mai avansate de apărare aeriană.

Invazia Rusiei a eșuat în general, trupele fiind nevoite să facă trei retrageri majore în cele aproape 10 luni de la invazia din 24 februarie. Cele mai aprige lupte sunt în prezent în regiunea Donbas de est, în apropierea orașului Bakhmut.

Cancelaria președintelui rus Vladimir Putin a anunțat că acesta se va deplasa în Belarus pe 19 decembrie, pe fondul speculațiilor că Moscova ar putea încerca să convingă armata din Belarus să atace Ucraina din nord.

XS
SM
MD
LG