Linkuri accesibilitate

Ucraina afirmă că noile unități de gardă sunt aproape complet constituite


 Soldați ucraineni trag cu un obuzier spre pozițiile rusești de lângă Bakhmut la începutul acestei săptămâni.
Soldați ucraineni trag cu un obuzier spre pozițiile rusești de lângă Bakhmut la începutul acestei săptămâni.

Peste 28 de mii de persoane s-au oferit voluntar să servească în unitățile de gardă ofensivă din Ucraina, care sunt acum aproape complet încadrate, a declarat ministrul de interne, Ihor Klimenko.

„Unitățile sunt, în mare parte, deja formate, iar astăzi recrutăm voluntari suplimentari pentru a avea o rezervă în viitor", a mai spus Klimenko pe 11 martie.

Unitățile Gărzii Ofensive, care ar urma să fie folosite în ofensiva împotriva forțelor rusești invadatoare, sunt în prezent antrenate pe poligoane din întreaga țară, a adăugat Klimenko.

Între timp, forțele rusești continuă să-și intensifice ofensiva în zona din jurul orașului Bahmut din regiunea ucraineană Donețk, a raportat armata ucraineană la 11 martie.

Forțele rusești au lansat „peste 100 de atacuri” pe întreaga linie de front, inclusiv în jurul localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk, a informat Statul Major General ucrainean în timpul briefingului său zilnic.

De asemenea, Rusia ar fi efectuat 29 de atacuri aeriene și patru atacuri cu rachete în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore, a precizat armata ucraineană, adăugând că au fost răniți civili și că infrastructura civilă a fost avariată.

Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare ucrainene din regiunea sudică Herson, spune că trei civili au fost uciși și doi răniți în orașul Kherson, când un obuz rusesc le-a lovit mașina. Informațiile nu au putut fi confirmate din surse independente.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, spune că armata ucraineană încearcă „să câștige timp pentru ofensiva de primăvară, care este chiar după colț”. El susține că Rusia continuă să aloce resurse materiale și umane pentru atacul de la Bahmut, ceea ce o împiedică să avanseze în altă parte.

Potrivit unei estimări NATO din 6 martie, Rusia a pierdut în luptele de la Bahmut de aproximativ cinci ori mai mulți militari decât Ucraina.

Bahmut a fost scena unor lupte intense timp de săptămâni. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, afirma pe 10 martie că luptele s-au „intensificat” și că forțele rusești desfășoară o nouă ofensivă pentru a cuceri orașul.

Între timp, la 10 martie, guvernul ucrainean a informat Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), care a fost oficial subordonată Patriarhiei Moscovei până la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 și care a fost acuzată de activități pro-ruse, că reziliază un contract care permitea UOC să folosească prestigioasa lavră Pecersk (Mănăstirea Peșterilor) din Kiev. Contractul, semnat în 2013, va fi reziliat începând cu data de 29 martie.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Moscova a condamnat această măsură, adăugând că „persecuția credincioșilor ortodocși din Ucraina este în plină desfășurare”.

Ce se întâmplă la Bahmut? Armata ucraineană a decis să nu se retragă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00

Reculegere la monumentul dedicat eroilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a întâlnit-o pe prim-ministra finlandeză Sanna Marin în timpul unei vizite neanunțate la Kiev la 10 martie.

Marin i-a însoțit pe Zelenski și pe ofițerii militari de rang înalt la înmormântarea unuia dintre cei mai cunoscuți luptători și comandanți ucraineni, care a fost ucis în confruntările de lângă Bakhmut.

Slujba pentru Dmitro Koțiubailo, în vârstă de 27 de ani, ucis cu câteva zile mai devreme, a avut loc la catedrala Mănăstirii cu Domul de Aur Sfântul Mihail din Kiev, unde numeroși îndoliați au strâns flori și și-au prezentat omagiile. Zelenski și Marin au depus, de asemenea, flori la un memorial din apropiere dedicat soldaților ucraineni căzuți la datorie.

„Președintele rus Vladimir] Putin știe că va trebui să răspundă pentru crime de război”, le-a spus prim-ministra finlandeză jurnaliștilor. „Viitorul tribunal trebuie să facă dreptate în mod eficient și să răspundă cererilor îndreptățite ale ucrainenilor”.

Rusia a negat în mod repetat că a vizat civili, în ciuda numeroaselor dovezi care demonstrează contrariul.

XS
SM
MD
LG