Linkuri accesibilitate

Ucraina anticipează o campanie de „gherilă totală”


Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kyrylo Budanov, avertizează că se va lansa „o campanie de gherilă ucraineană totală” împotriva ocupației ruse.

Rusia, spune el, ar vrea să împartă Ucraina, așa cum a fost partiționată peninsula coreeană după Al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina, spune generalul Budanov, va respinge forțele ruse, care au intrat în țara sa pe 24 februarie.

Imagini filmate cu drona arată amploarea dezastrului din Mariupol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00

Comentariile lui Budanov survin la câteva zile după ce forțele ucrainene au anunțat că au recâștigat teritoriul după o contraofensivă susținută, avansul trupelor rusești fiind blocat în unele zone. Budanov a adăugat că „sezonul unui safari de gherilă totală ucraineană va începe în curând... După aceea nu va mai fi decât un singur scenariu relevant pentru ruși: cum să supraviețuiască”.

Rusia a invadat Ucraina anexând Crimeea în 2014, când separatiștii din estul Ucrainei susținuți de Rusia au preluat și controlul asupra unor mari zone de teritoriu din regiunile Lugansk și Donețk. Un lider separatist din Lugansk declara pe 27 martie că regiunea ar putea organiza în curând o consultare populară pentru aderarea la Rusia, strategie amintind de referendumul organizat pe aceeași temă după ce Rusia a ocupat Crimeea în martie 2014. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a răspuns că „Toate falsele referendumuri din teritoriile temporar ocupate sunt nule și nu vor avea valabilitate juridică”.

XS
SM
MD
LG