Linkuri accesibilitate

Ucraina vede în Biden un aliat de încredere, în pofida unor dezacorduri „tactice”


Soldat ucrainean pe linia de front, în estul Ucrainei, regiunea Luhansk, decembrie 2021.
Soldat ucrainean pe linia de front, în estul Ucrainei, regiunea Luhansk, decembrie 2021.

Casa Albă a respins speculații că președintele Joe Biden ar face presiuni asupra omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, să cedeze anumite teritorii separatiștilor pro-ruși din estul țării, ceea ce l-ar putea convinge pe președintele rus Vladimir Putin să nu declanșeze un atac de proporții.

Într-o convorbire telefonică care a durat o oră și jumătate, Biden l-a informat pe președintele Ucrainei cu privire la summitul său virtual cu Putin, subliniind că nu se va discuta și nu se vor lua decizii cu privire la Ucraina.

Șeful executivului american a subliniat în ambele conversații că nici o țară nu poate obliga o altă țară să-și modifice frontierele. Joe Biden s-a întreținut de asemenea cu lideri din nouă țări est și central europene – Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Latvia, Lituania, Polonia, România și Slovacia - oferindu-le asigurări cu privire la angajamentele de securitate ale Statelor Unite, în regiune.

În condițiile în care Rusia a masat la frontiera cu Ucraina 100 de mii de militari, administrația Biden s-a angajat într-un efort diplomatic amplu, menit să evite un conflict despre care unii analiști susțin că ar putea fi cel mai devastator de la cel de-al doilea război mondial încoace.

Statele Unite și aliații au amenințat Rusia cu sancțiuni economice dure dacă se aventurează într-un conflict militar. Oficialități americane au spus că administrația e pregătită să trimită Ucrainei ajutor militar suplimentar, să mărească prezența militară și să organizeze manevre și exerciții de pregătire în țările din flancul estic al NATO.

În convorbirea telefonică, Biden i-a spus lui Volodimir Zelenski că Rusia nu are drept de veto în privința aderării Ucrainei la NATO.

Președintele Zelenski a arătat că e pregătit să continue negocierile în „formatul Minsk” (Rusia, Ucraina, Germania și Franța ca mediatori), negocieri menite să acorde regiunilor separatiste din estul Ucrainei un statut special și mai multă autonomie.

A cerut în schimb Rusiei să respecte acordurile de încetare a focului și suveranintatea Ucrainei. Volodimir Zelenski vrea ca sancțiunile împotriva Moscovei să fie impuse acum și reduse dacă Putin reduce tensiunile și a cerut Statelor Unite să livreze echipamente militare considerate adecvate pentru tipul de conflict care e anticipat.

În ciuda unor dezacorduri „tactice”, liderii ucrainieni văd în Biden un aliat de încredere.

XS
SM
MD
LG