Linkuri accesibilitate

Ucraina interzice organizațiile religioase care au legături cu Rusia


Ofițeri SBU în timpul operațiunii de la complexul mânăstiresc Pecersk Lavra din Kiev, noiembrie 2022
Ofițeri SBU în timpul operațiunii de la complexul mânăstiresc Pecersk Lavra din Kiev, noiembrie 2022

Autoritățile de la Kiev au scos vineri în afara legii activitățile organizațiile religioase din Ucraina „afiliate unor centre de influență” din Rusia, și au spus că vor examina relațiile dintre bisericile ortodoxe ucraineană și rusă, relatează Associated Press.

Potrivit decretului semnat de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, Consiliul Național de Securitate și Apărare va avea dreptul să impună sancțiuni personale contra reprezentanților organizațiilor religioase asociate cu Rusia, care a invadat Ucraina acum mai mult de nouă luni.

Decretul lui Zelenski prevede și examinarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC), una din cele două organisme religioase ortodoxe din Ucraina, după schisma din 2019 în urma căreia a apărut o biserică ortodoxă ucraineană independentă de biserica rusă.

Oficialitățile ucrainene bănuiesc că UOC promovează puncte de vedere pro-ruse și că unii din preoții ei colaborează activ cu Mosova. Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, a justificat războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin contra Ucrainei ca fiind parte a unei „bătălii metafizice” de a preveni o invazie ideologică liberală din partea Occidentului.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a acuzat autoritățile ucrainene că „poartă un război împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse”. Dar preotul Nikolai Danielevici, care a servit deseori drept purtător de cuvânt al UOC, a pus în dubiu caracterizarea lui Peskov, afirmând pe Telegram că UOC nu e biserică rusă.

Această biserică s-a declarat în mai independentă de Moscova din cauza invaziei ruse în Ucraina.

În obișnuitul său mesaj video nocturn, președintele Ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi că activitățile care se desfășoară la complexul mânăstiresc Pecersk Lavra de la Kiev - declarat patrimoniu universal de către UNESCO - vor fi în continuare investigate.

Luna trecută, agenți ai Serviciul de Securitate al Ucrainei și ofițeri de poliție au făcut un raid masiv la Pecersk Lavra (cunoscută și sub numele de Mânăstirea Peșterilor), și la alte lăcașuri de cult ale UOC, după ce un preot a vorbit favorabil despre Rusia în timpul unei slujbe. SBU a spus că în cursul operațiunii a fost descoperită literatură pro-rusă folosită în seminariile ortodoxe și în școlile parohiale pentru a promova „Lumea Rusă”, o noțiune care stă în centrul doctrinei de politică externă a Kremlinului menită să promoveze limba, cultura și religia ruse în toată regiunea.

Creștinii ortodocși sunt majoritari în Ucraina, dar sunt dezbinați de-a lungul unor linii care se fac ecoul tensiunilor politice legate de apărarea independenței și orientării occidentale a țării pe fundalul încercărilor neîncetate ale Rusiei de a obține hegemonia spirituală și politică în regiune - adică acel concept numit uneori „Lumea Rusă”.

Mulți lideri ortodocși din Ucraina au susținut cu înflăcărare independența acestei țări și au denunțat invazia rusă, dar recentele percheziții arată că autoritățile suspectează că în locuri cum e Mânăstirea Peșterilor și alte lăcașuri de cult ortodoxe au loc activități pro-ruse.

XS
SM
MD
LG