Linkuri accesibilitate

Ucraina nu a confirmat deocamdată retragerea trupelor ruse de la Herson


Militarii ucraineni lansează o salvă dintr-un tun autopropulsat pe linia frontului la Herson, 9 noiembrie 2022
Militarii ucraineni lansează o salvă dintr-un tun autopropulsat pe linia frontului la Herson, 9 noiembrie 2022

Armata rusă a anunțat miercuri că se retrage din orașul sudic Herson și din zonele înconjurătoare, în ceea ce ar putea fi încă o înfrângere umilitoare pentru trupele Moscovei în cele opt luni de război, relatează agenția Associated Press.

Autoritățile ucrainene nu au confirmat imediat această mișcare, iar președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a sugerat zilele trecute că rușii ar mima o retragere de la Herson pentru a atrage armata ucraineană într-o luptă de tranșee. Zelenski a calificat de asemenea drept „teatru” încercările rușilor de a-i convinge pe civilii din Herson să se refugieze în Rusia.

Herson a fost primul oraș cucerit intact de Rusia

„Viețile militarilor ruși sunt totdeauna o prioritate pentru noi. Trebuie de asemenea să luăm în considerare amenințările la adresa populației civile și să ne asigurăm că toți civilii care aleg să plece, pot să facă asta”, a declarat ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu într-o întîlnire televizată cu generalul Serghei Surovkin, comandantul trupelor ruse din Ucraina, după ce a ordonat retragerea trupelor ruse de pe malul vestic al râului Nipru.

Herson a fost primul oraș cucerit intact de Rusia în timpul a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” și e singura capitală regională controlată de armata rusă de la invazia care a început în 24 februarie.

În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au cucerit sat după sat în înaintarea lor spre Herson, iar autoritățile instalate acolo de ruși au evacuat zeci de mii de civili, în ceea ce ucraineni au spus că e de fapt o deportare forțată.

Ceva mai devreme pe 9 noiembrie, șeful adjunct al conducerii civile din Herson, Kiril Stremousov, care în ultima vreme a fost „fața” autorităților pro-ruse de acolo, a fost ucis într-un accident de circulație.

Ordinul de retragere dat de ministrul Șoigu a venit după ce generalul Surovikin a spus că aprovizionarea orașului Herson și a altor zone de pe malul vestic al Niprului a devenit imposibilă.

Herson e considerată de mulți analiști militari cea mai importantă regiune din cele patru parțial ocupate de Rusia pe care Moscova a anunțat că le-a anexat în septembrie.

Acolo se află gura de vărsare în Marea Neagră a râului Nipru, care taie practic în două Ucraina, și tot acolo se află singura cale terestră spre peninsula ucraineană Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014.

Zelenski: Ucraina nu va ceda nici un centimetru de pământ în Donețk

Tot pe 9 noiembrie, Rusia a lansat atacuri multiple cu drone kamikaze în regiunea sudică Dnipropetrovsk, rănind mai multe persoane și avariind instalații civile, a anunțat șeful administrației regionale, Valentin Reznicenko, în timp ce în regiunea estică Donețk și în sudul Ucrainei au continuat luptele grele.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelebski a promis că Ucraina nu va „ceda nici un centimetru de pământ” în Donețk, și a mulțumit trupelor ucrainene care rezistă pe pozițiile lor în regiunea Donbas.

Epicentrul luptelor pentru regiunea industrială Donețk se află acum în jurul orașelor Bahmut, Soledar și Avdiivka.

XS
SM
MD
LG