Linkuri accesibilitate

„Ucraina nu va tolera”. Avertismentul lui Zelenski înainte de Ziua Independenței


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Forțele rusești au continuat să bombardeze obiective din estul și sudul Ucrainei, în timp ce președintele Volodimir Zelenski și-a reînnoit avertismentul că Moscova ar putea pregăti atacuri mai serioase înainte de cea de-a 31-a aniversare a independenței Kievului.

„Ucraina nu va tolera”. Avertismentul lui Zelenski înainte de Ziua Independenței
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00

În obișnuitul său mesaj video nocturn, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, le-a cerut ucrainenilor să fie vigilenți înaintea Zilei Independenței, care va fi marcată miercuri, 24 august, și când se împlinesc totodată șase luni de la începutul invaziei rusești în Ucraina. El a spus că Moscova ar punea pune la cale „ceva urât și violent” și că ucrainenii nu trebuie să permită Rusiei „să semene printre ei deznădejdea și teama”.

„Toți partenerii Ucrainei au fost informați despre ceea ce poate pregăti statul terorist [Rusia] în această săptămână. Am vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron despre toate amenințările. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este, de asemenea, informat. Secretarul general al ONU, sunt sigur, va reacționa și el. Aceștia și alți lideri mondiali au primit semnale corespunzătoare din partea noastră. Toată lumea înțelege totul. Ei înțeleg ce fac ocupanții și cum ne amenință. Și înțeleg că Ucraina nu va tolera acest lucru”, a spus președintele Zelenski.

El a mai spus că trebuie să existe reguli chiar și în vremuri de război, de aceea oricărui stat care le încalcă trebuie să i se impună să le respecte. Făcând trimitere la relatări din presă, liderul de la Kiev a spus că în orașul Mariupol aflat sub ocupație rusească s-ar pregăti „un proces-spectacol dezgustător și absurd” împotriva prizonierilor ucraineni.

„Indiferent de ce gândesc sau plănuiesc ocupanții, reacția statului nostru va fi absolut clară. Dacă va avea loc acest proces-spectacol josnic, dacă oamenii noștri vor fi aduși acolo cu încălcarea tuturor acordurilor și a normelor internaționale, dacă vor exista abuzuri - aceasta va fi linia dincolo de care orice negocieri vor deveni imposibile. Rusia își taie calea spre negocieri. Nu vor mai exista conversații. Statul nostru a spus totul”, a mai declarat Zelenski.

Tot noaptea trecută, președintele rus Vladimir Putin a adresat un mesaj către națiune cu ocazia Zilei Drapelului Federației Ruse. Sărbătoarea a fost instituită în anii ’90, după înăbușirea loviturii de stat împotriva lui Borbaciov din 1991 și adoptarea unui nou drapel cațional de către Rusia, pe atunci parte a URSS. Putin a spus că tricolorul rusesc îi va inspira întotdeauna pe ruși la „fapte de glorie militară”, fără să facă vreo referire directă la invazia rusă din Ucraina. El a mai spus că steagul ar trebui să-i inspire pe ruși la noi „realizări în muncă” și „cucerirea de noi culmi în știință, cultură și sport”, precum și să evoce „un sentiment de mândrie față de Patria mamă”.

El a descris Rusia ca fiind „o putere mondială puternică și independentă”, care este „hotărâtă să promoveze pe arena internațională doar acele politici care sunt în interesul Patriei noastre”.

Autoritățile ruse nu au dezvăluit până acum numărul victimelor printre militarii ruși care luptă în Ucraina. Kievul susține că ar fi zeci de mii, dar nu există confirmări independente. Experți militari spun că pierderile ar fi deosebit de mari în rândul ofițerilor.

Curtea Internațională de Justiție a demarat o anchetă privind posibile crime de război comise de invadatori. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei durează de 180 de zile.

Între timp, Statul Major General de la Kiev a informat că forțele rusești au continuat să-și concentreze eforturile pentru a stabili un control deplin asupra teritoriilor ocupate în estul Ucrainei – în regiunile Luhansk și Donețk, precum și asupra zonelor capturate la nord, în regiunea Harkov și în regiunile sudice Herson, Zaporojie și Nikolaev.

XS
SM
MD
LG