Linkuri accesibilitate

Ucraina, lovită de un nou val de rachete rusești


După un atac cu rachete rusești, Ciuhuiv, regiunea Harkov
După un atac cu rachete rusești, Ciuhuiv, regiunea Harkov

Locuitorii din Kiev și din alte orașe din Ucraina s-au grăbit să se adăpostească pe 5 decembrie, în timp ce Rusia a lansat un alt tir mortal de rachete asupra țării, după ce au fost raportate explozii la două aerodromuri din centrul Rusiei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că patru persoane au fost ucise în atacuri, dar a precizat că forțele ucrainene de apărare aeriană au reușit să doboare majoritatea rachetelor lansate.

„Fiecare rachetă rusă doborâtă este o dovadă concretă că teroarea poate fi înfrântă”, a declarat el în discursul său video de seară.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ignat, a declarat anterior pentru RFE/RL că forțele ucrainene de apărare aeriană au reușit să doboare peste 60 din cele peste 70 de rachete lansate.

El a precizat că 38 de rachete de croazieră au fost lansate de bombardiere Tu-95 cu baza în regiunea Mării Caspice și în regiunea Rostov din sudul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina la est. Alte 22 de rachete Kalibr au fost lansate de pe navele din Flota rusă a Mării Negre.

„Avem, de asemenea, informații privind utilizarea bombardierelor Tu-22 M3 cu lansatoare de rachete, care sunt cele mai puternice din punct de vedere al impactului", a declarat Ignat. „Rachetele aeriene ghidate au fost lansate, de asemenea, de pe avioane de vânătoare Su-25".

Alarmele aeriene au sunat vreme de trei ore, în timp ce oficialii au avertizat oamenii să se adăpostească.

Andri Iermak, șeful biroului prezidențial, le-a spus ucrainenilor să țină cont de alarmă. Relatările și postările video de pe rețelele de socializare au arătat sute de oameni adăpostindu-se în stațiile de metrou din capitala Kiev.

Atacurile cu rachete au rănit o persoană în Odesa și au lovit infrastructura energetică din oraș, unde toate substațiile și liniile de rezervă nu mai funcționează și unde alimentarea cu apă a fost întreruptă.

În Krivoi Rog, în regiunea Dnipropetrovsk, infrastructura critică a fost avariată și sunt posibile pene de curent pe scară largă, au declarat autoritățile. Electricitatea a fost oprită ca măsură de precauție în nordul regiunii Sumi, iar posibile întreruperi au fost raportate în nordul regiunii Cernihiv și în vestul regiunii Ternopil.

Zelenski a declarat că echipajele de intervenție au început deja să repare liniile de alimentare cu electricitate, iar premierul Denis Șmihal a afirmat că, în ciuda faptului că a fost lovit de rachetele rusești, sistemul energetic al Ucrainei „funcționează și va rămâne intact”.

Statele Unite promit măsuri suplimentare de apărare antiaeriană

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a condamnat ultimele lovituri rusești, spunând că ele reamintesc de brutalitatea președintelui rus Vladimir Putin. Statele Unite sunt în contact permanent cu Ucraina și vor continua să furnizeze Kievului tot ce are nevoie pentru apărarea sa, a declarat Kirby.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a scris pe Twitter că a avut o conversație cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pe 5 decembrie, după atacul cu rachete rusești. Reznikov a declarat că el și Austin au discutat despre măsuri suplimentare pentru a consolida apărarea aeriană ucraineană și a mulțumit SUA pentru sprijinul său continuu.

La amiaza zilei de 5 decembrie, cel puțin o explozie de mari dimensiuni a avut loc la o bază aeriană militară rusă din regiunea Saratov, la aproximativ 600 de kilometri est de Ucraina, în timp ce o altă explozie a fost raportată de mass-media de stat rusești la un aerodrom din afara Riazanului, la sud-est de Moscova.

Postările pe rețelele de socializare ale locuitorilor din orașele Engels și Saratov păreau să arate o explozie de mari dimensiuni la baza aeriană Engels-2 în jurul orei locale 6.00 a.m. pe 5 decembrie.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile au fost efectuate de drone ucrainene, confirmînd relatările de presă privind avarierea a două bombardiere strategice Tu-95 și moartea unor militari ruși. De asemenea, ministerul a afirmat că ambele drone au fost doborâte.

Autoritățile ucrainene nu au comentat public exploziile, dar un oficial ucrainean de rang înalt, citat sub anonimat de New York Times, a declarat că dronele au fost lansate de pe teritoriul ucrainean și că cel puțin două avioane au fost distruse la una dintre bazele rusești și alte câteva au fost avariate.

Cea mai recentă salvă de rachete rusești împotriva Ucrainei a avut loc în aceeași zi în care a intrat în vigoare un plafon de preț de 60 de dolari pe baril impus petrolului rusesc transportat pe mare de către principalele economii ale Grupului celor șapte (G7), Uniunea Europeană și mai multe țări importatoare.

XS
SM
MD
LG