Linkuri accesibilitate

Ucraina și alte șapte țări non-UE se alătură sancțiunilor europene pentru „destabilizarea R. Moldova”


Protest organizat în PMAN la 19 iunie de Partidul Șor
Protest organizat în PMAN la 19 iunie de Partidul Șor

Ucraina și un șir de țări candidate la integrarea în Uniunea Europeană au informat Consiliul UE despre intențiile sale de a se alătura regimului de sancțiuni ce ține de încercările de destabilizare a Republicii Moldova.

Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina și Bosnia și Herțegovina – state candidate la aderare, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia – țări EFTA (membre ale Spațiului Economic European) se aliniază la decizia Consiliului European de a sancționa persoanele „care au participat la acte de subminare a suveranității și independenței Republicii Moldova”.

Țările care au decis să se alăture se vor asigura că politicile lor naționale sunt în conformitate cu decizia Consiliului.

Maia Sandu a salutat decizia celor opt țări, afirmând într-o postare pe twitter că „împreună, suntem fermi pentru stabilitatea europeană comună”.

Pe 28 iunie, și Elveția a adoptat sancțiuni financiare și restricții de călătorie în privința a cinci persoane în legătură cu situația din R. Moldova sancționate anterior de UE. Este vorba de Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG