Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că numărul morților din Rusia a trecut de 110.000 de persoane


Militari ucraineni în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Kiev-Pecersk, unde mitropolitul Epifanie a ținut o slujbă de Crăciun, Kiev, 7 ianuarie.
Militari ucraineni în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Kiev-Pecersk, unde mitropolitul Epifanie a ținut o slujbă de Crăciun, Kiev, 7 ianuarie.

Ucraina afirmă că 111.170 de militari ruși au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara, la 24 februarie anul trecut.

În cel mai recent buletin informativ, cel din 8 ianuarie, Statul Major General ucrainean a raportat că alți 430 de soldați ruși au fost uciși în ziua precedentă.

Actualizarea periodică - care este de obicei mai mare decât estimările occidentale - mai spune că Rusia a mai pierdut încă trei tancuri și trei sisteme de artilerie.

Între timp, forțele rusești au vizat periferia orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei în timpul nopții, trăgând cu „muniții cu dispersie”, au declarat autoritățile locale la 8 ianuarie.

„Rachetele au avariat depozite și alte instalații auxiliare”, a scris Oleksandr Staruh, șeful administrației militare regionale, pe Telegram.

Secretarul consiliului municipal, Anatoli Kurtev, a declarat că ultimele atacuri au provocat „daune infrastructurii”, dar nu a oferit mai multe detalii.

„Cei care ne-au ținut captivi timp de secole”

Pe 7 ianuarie, la Kiev, sute de credincioși au participat la o slujbă la Lavra Pecersk, monument istoric din secolul al XI-lea, în timp ce mitropolitul Epifanie, șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a oficiat liturghia de Crăciun. El a spus că sărbătoarea Crăciunului îi inspiră pe oameni să lupte împotriva răului, a păcatului și a întunericului.

„Aceste gânduri răsună în special în inimile noastre în momentul celor mai dificile încercări ale războiului, prin care trece poporul nostru ucrainean", a spus el.

Ucraina nu a dorit războiul, despre care mitropolitul spune că a fost rezultatul „răutății și invidiei diavolești” din partea „celor care ne-au ținut captivi” timp de secole. După ce Ucraina a devenit independentă și a început să își construiască propriul stat suveran, aceștia „nu au putut tolera realizările și succesele noastre” și au început un război.„Dar ei vor fi cu siguranță învinși în el, pentru că adevărul este de partea noastră”, a spus el.

Epifanie le-a mai spus credincioșilor că Ucraina a obținut deja o victorie morală, deoarece toți oamenii de bunăvoință „condamnă actele de genocid, teroare și numeroasele crime de război comise de maleficul imperiu rus pe teritoriul nostru”.

Mănăstirea este sediul unei ramuri a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), care se afla anterior sub jurisdicția Moscovei. UOC a rupt legăturile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, într-un mesaj cu ocazia Crăciunului ortodox, că s-a bucurat să vadă sutele de credincioși care au venit pe 7 ianuarie pentru slujba de sărbătoare de la Lavra Pechersk din Kiev, inclusiv soldați ucraineni.

"Este foarte important să știm că în Lavra Pecersk s-au auzit și se vor auzi și pe viitor rugăciuni sincere pentru Ucraina”, a spus Zelenski într-un mesaj video în seara zilei de 7 ianuarie.

„Încă o dată, le urez tuturor celor care sărbătoresc în această zi, care a devenit deja istorică pentru Ucraina, pentru independența spirituală a poporului nostru, un Crăciun fericit”, a spus el.

De asemenea, el i-a încurajat pe ucraineni „să păstreze starea de spirit care s-a simțit astăzi - o stare de spirit de bucurie pentru întărirea Ucrainei și pentru realizarea justiției istorice”.

XS
SM
MD
LG