Linkuri accesibilitate

Ucraina susține că înregistrează victorii în luptele „violente” din jurul Bahmutului


Soldați ucraineni pe un tanc în regiunea Donețk, la 28 iunie.
Soldați ucraineni pe un tanc în regiunea Donețk, la 28 iunie.

Kievul afirmă că forțele ucrainene au obținut câștiguri în luptele „aprige” din jurul orașului Bahmut din regiunea Donetsk, în estul țării.

„Trupele noastre smulg fiecare metru de teren din mâinile inamicului în această bătălie aprigă”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Ganna Maliar, într-o declarație din 29 iunie. „Se înregistrează progrese”. Forțele rusești „încearcă să își mențină pozițiile, lansând contraatacuri”, dar „se retrag treptat după ce au suferit pierderi”, a mai spus ea.

Separat, comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a afirmat că trupele ucrainene fac în mod constant câștiguri lente. „Avem progrese în apropiere de Bahmut și continuăm. Ne mișcăm”, a declarat Sîrski pe canalul său Telegram.

Bahmut a fost capturat de forțele rusești în luna mai, după lupte sângeroase și îndelungate care au redus orașul la ruine.

Separat, un comandant ucrainean a declarat pe 29 iunie că forțele sale au preluat controlul asupra satului Klișciivka, la aproximativ 3,5 kilometri sud de Bahmut.

„Acesta este un punct strategic de unde vor începe acțiunile ofensive la sud de Bahmut”, a declarat pentru RFE/RL Denis Iaroslavski, comandantul companiei de recunoaștere a brigăzii a 57-a a Forțelor Armate ale Ucrainei.

De la lansarea contraofensivei, la începutul lunii iunie, Ucraina afirmă că și-a recăpătat controlul asupra unor grupuri de sate din sud-estul țării. Afirmațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Statul Major General ucrainean a anunțat în dimineața zilei de 29 iunie că, în ultimele 24 de ore, au avut loc 40 de confruntări, în principal în zonele Liman, Bahmut și Mariinka din partea de vest a Donețkului.

O femeie în vârstă de 71 de ani a fost ucisă, iar alte două persoane au fost rănite în urma unor atacuri rusești în orașul Bilozerka, în sudul regiunii Herson, pe 29 iunie, au anunțat autoritățile regionale care au adăugat că cel puțin 12 locuințe personale au fost avariate în urma ataculuiacestea.

În orașul Kramatorsk, salvatorii ucraineni au mai scos un cadavru din dărâmăturile unui restaurant și centru comercial vizat de un atac cu rachete rusești, ridicând la 12 numărul morților în atacul din 27 iunie, au declarat autoritățile.

„În total, 12 persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise, iar 60 de persoane au fost rănite. Alte 11 au fost salvate dintre dărâmături", au informat serviciile de urgență ucrainene pe 29 iunie. Operațiunile de urgență și de salvare au fost finalizate, a adăugat acesta.

Zona era populară printre soldații, jurnaliștii și localnicii din Kramatorsk, unul dintre cele mai mari orașe aflate încă sub control ucrainean în estul țării.

La 28 iunie, autoritățile ucrainene au arestat un presupus spion rus implicat în atacul din Kramatorsk.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în colaborare cu forțele speciale de poliție, a reținut persoana în cauză, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram la 28 iunie. „Oricine îi ajută pe teroriștii ruși să distrugă vieți merită pedeapsa maximă”, a afirmat Zelenski în discursul său nocturn.

El nu a identificat persoana reținută în urma atacului, dar SBU anunțase mai devreme că ar fi vorba despre un localnic care lucra pentru o companie de transport de gaz. Acesta este suspectat că a filmat restaurantul pentru ruși și că i-a informat despre popularitatea acestuia.

Kramatorsk a fost ținta a două rachete rusești, una a lovit restaurantul și centrul comercial din centrul orașului, iar a doua a lovit o comună suburbană de la periferia orașului din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Ca răspuns la indignarea provocată de atac, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat la 28 iunie că Rusia efectuează doar lovituri „care sunt într-un fel sau altul legate de structura militară”. Moscova a negat în mod repetat că a bombardat populația civilă din Ucraina, în ciuda dovezilor și mărturiilor care demonstrează contrariul.

XS
SM
MD
LG