Linkuri accesibilitate

Ucraina | Test de rezistență pe câmpul de luptă și la masa de negocieri


Soldați ucraineni într-un transportor Humvee în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 21 decembrie 2022
Soldați ucraineni într-un transportor Humvee în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 21 decembrie 2022

Armata ucraineană a informat pe 21 ianuarie că se înregistrează lupte în curs de desfășurare în estul țării după ce Rusia a pretins că a capturat un sat din zonă, în timp ce oficialii occidentali au oferit mai mult ajutor, dar au testat și „rezistența” ucraineană, în conflictul la scară largă cu Rusia care se apropia de a 12-a lună de la început.

Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat la 21 ianuarie că a lansat 18 lovituri asupra unor concentrări de forțe rusești, acuzând partea rusă că a atacat 12 așezări din regiunile Luhansk și Donețk.

Acesta a declarat că trei din cele șapte lovituri cu rachete rusești au vizat orașele Kramatorsk și Huliaipole și a spus că au fost lansate salve de rachete care păreau să vizeze „infrastructura civilă” din orașul Nikopol.

Ministerul rus al Apărării a afirmat cu o zi înainte că satul Kleșciivka, în regiunea Donețk, la aproximativ cinci kilometri sud de orașul Bahmut, a fost capturat, reluând o afirmație neconfirmată a șefului grupului de mercenari Wagner.

Dar ministerul susține că în operațiune au fost implicate trupele regulate rusești, în timp ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, atribuie presupusul succes luptătorilor săi privați.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat inițial doar că forțele rusești au bombardat Kleșciivka și nu a menționat în mod explicit acest sat în actualizarea sa din 21 ianuarie.

Reuters a citat un oficial de rang înalt al administrației Biden care a declarat la 20 ianuarie că oficialii americani sfătuiau Kievul să amâne lansarea unei ofensive majore împotriva forțelor rusești până când forțele ucrainene vor fi instruite cu cele mai recente arme americane destinate Ucrainei.

Marea Britanie este pregătită să înceapă antrenarea trupelor ucrainene înainte de un transport de tancuri de luptă Challenger 2, dar alți aliați NATO încă dezbat furnizarea de tancuri de luptă moderne occidentale.

Oficialul american citat de Reuters a declarat că Washingtonul nu este încă pregătit să furnizeze Ucrainei niciunul dintre foarte apreciatele sale tancuri Abrams.

Armament gata de utilizare trimis pe adresa Ucrainei

Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei al aliaților occidentali ai Kievului s-a reunit la 20 ianuarie la baza aeriană americană Ramstein din Germania, unde miniștrii apărării și alți reprezentanți ai 54 de țări s-au adunat pentru discuții menite să coordoneze ajutorul militar pe care îl trimit.

S-a spus că Germania se opune presiunilor exercitate cel puțin de Polonia pentru a da undă verde acesteia și altor țări pentru a furniza Kievului tancuri Leopard 2 fabricate în Germania.

Oficialii militari americani au sugerat că ultima promisiune de armament a țării este gata de utilizare și oferă suficientă putere de foc pentru ca Ucraina să se apere.

Aceasta include sisteme de apărare aeriană, transportoare Humvee, muniție pentru artilerie și rachete pentru sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

În discursul său video obișnuit de la sfârșitul zilei de 20 ianuarie, Zelenski a prezentat impasul ca parte a unei dezbateri în curs de desfășurare și a sugerat că întâlnirea de la Ramstein va „consolida rezistența noastră”. El a spus că unele detalii ale reuniunii nu pot fi anunțate public.

„Da, va trebui să luptăm în continuare pentru aprovizionarea cu tancuri moderne", a spus Zelenski, „dar în fiecare zi facem tot mai evident faptul că nu există nicio alternativă ca o decizie privind tancurile să fie luată”.

XS
SM
MD
LG