Linkuri accesibilitate

Ucraina trece pe lista neagră peste 100 de „propagandiști ai morții” ruși


Președintele Rusiei, Vladimir Putin (stânga), decorând-o cu Ordinul de Onoare pe Margarita Simonian, redactor-șef la RT și Rossiia Segodnia, în timpul unei ceremonii la Kremlin, Moscova, 20 decembrie 2022
Președintele Rusiei, Vladimir Putin (stânga), decorând-o cu Ordinul de Onoare pe Margarita Simonian, redactor-șef la RT și Rossiia Segodnia, în timpul unei ceremonii la Kremlin, Moscova, 20 decembrie 2022

Ucraina a impus sancțiuni împotriva a peste 100 de actori, muzicieni și personalități de televiziune din Rusia, despre care Kievul spune că sunt „propagandiști ai morții” pentru că susțin războiul din Ucraina.

Mihailo Podoliak, consilier personal al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că rușii au fost incluși pe lista neagră pentru că au susținut agresiunea armată a Rusiei în Ucraina.

„Un total de 119 propagandiști ruși ai morții pe lista lungă de sancțiuni.... De ce? Incitări directe sau indirecte la omor, ocuparea, furtul în Ucraina...” scrie Podolyak pe Twitter.

Decretul de impunere a sancțiunilor a fost semnat de Zelenski și publicat pe site-ul prezidențial.

Pe listă figurează artistul Evgheni Petrosian, directorii agenției ruse de știri de stat Rossiia Segodnia, Margarita Simonian și Dmitri Kiseliov, prezentatoarea TV Janna Badoeva, actorii Dmitri Diujev, Dmitri Haratian, Mihail Galustian și cântăreața Lolita Miliavskaia.

De asemenea, pe lista de sancțiuni au fost adăugați regizorul Nikita Mihalkov și o listă lungă de muzicieni, printre care Serghei Lazarev, Aleksandr Panaiotov și Larisa Dolina. Cel puțin un atlet, jucătorul de fotbal Anatoli Timoșciuk, a fost, de asemenea, trecut pe lista neagră.

Un decret secret

Sancțiunile blochează activele deținute de persoanele în cauză în Ucraina și restricționează tranzacțiile comerciale. De asemenea, printre alte măsuri, li se interzice accesul pe teritoriul Ucrainei și obținerea de vize.

Zelenski a semnat, de asemenea, un decret de suspendare a cetățeniei pentru 13 preoți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), una dintre cele două biserici ortodoxe din Ucraina, în urma schismei care a dus în 2019 la înființarea uneia independentă de biserica rusă.

Decretul a fost emis la 28 decembrie și nu a fost făcut public deoarece conține informații personale, a relatat LB.ua, citând surse oficiale.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat recent percheziții la catedralele și mănăstirile UOC-MP din întreaga Ucraină. Perchezițiile au scos la iveală „un număr mare de materiale anti-ucrainene”, precum și documente care confirmă prezența unor cetățeni ruși în rândul conducerii structurilor eparhiale, a relatat RFE/RL.

XS
SM
MD
LG