Linkuri accesibilitate

Ucraina: Ziua Unității, după semnale pozitive


UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-DEMO
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-DEMO

În Ucraina este miercuri Ziua Unității, proclamată de președintele Volodimir Zelenski luni, după ce presa a scris, pe baza unor presupuse scurgeri de la serviciile de informații americane, că Rusia a ales data de 16 februarie ca ziua invadării Ucrainei.

„Suntem încrezători, dar nu încrezuți. Înțelegem toate riscurile. Monitorizăm constant situația, cântărim diferite scenarii, pregătind riposte pe măsură la toate posibilele acțiuni agresive”, a spus Zelenski la 14 februarie, când a semnat decretul privind Ziua Unității.

Azi urmează să se arboreze drapelul național de-a lungul și de-a latul țării, iar la ora 10 se intonează imnul național.

Potrivit decretului, urma de asemenea să fie mărită retribuția membrilor forțelor armate ale Ucrainei – cu 30%, și grănicerilor, cu 20%.

De la semnarea decretului lui Zelenski, luni, au trecut două zile de diplomație occidentală contra-cronometru, avându-l în prim-plan pe cancelarul german Olaf Scholz, care a mers luni la Kiev, iar marți la Moscova.

După discuțiile cu Scholz, președintele rus Vladimir Putin a spus că țara lui nu vrea război în Europa, dar a descris situația din regiunile estice, separatiste ale Ucrainei ca „genocid” și a cerut rezolvarea conflictului de acolo prin procesul de pace de la Minsk.

La o conferință de presă cu Scholz, Putin a mai spus că Rusia a decis să retragă parțial trupe din vecinătatea Ucrainei și că întrevede o anumită posibilitate de a continua discuțiile cu occidentul asupra cererilor de securitate ale Moscovei.

Liderul rus a notat însă că până acum SUA și NATO au respins măsurile propuse de ruși, inclusiv închiderea porților NATO pentru foste republici sovietice ca Ucraina.

Putin a spus că chestiunea primirii sau neprimirii Ucrainei în alianță, chiar dacă occidentul o califică drept nefiind urgentă, trebuie rezolvată acum.

Declarația liderului rus a venit la puțin timp după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat fără detalii, marți, o retragere parțială a trupelor participante la manevre militare, contribuind la speranța că o invazie rusească în Ucraina nu este iminentă.

Cancelarul german Scolz a repetat la Moscova, ca și luni la Kiev, că extinderea spre est nu este pe agenda actuală a NATO, și că unele puncte din cererile de securitate ale Rusiei merită discutate. El a insistat că sunt încă deschise canalele pentru rezolvarea crizei pe căi diplomatice.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG