Linkuri accesibilitate

Noi bombardamente rusești în Ucraina în noaptea de Anul Nou


Rămășițele unei drone iraniniene de tip Shahed lansată de armata rusă cu o urare de Anul Nou în limba rusă. Drona a fost doborâtă în noaptea de Anul Nou deasupra capitalei Kie, 1 ianuarie 2023.
Rămășițele unei drone iraniniene de tip Shahed lansată de armata rusă cu o urare de Anul Nou în limba rusă. Drona a fost doborâtă în noaptea de Anul Nou deasupra capitalei Kie, 1 ianuarie 2023.

Alarma aerienă a sunat mai mult de patru ore la Kiev, în timp ce capitala ucraineană a fost atacată pe 31 decembrie și în primele ore ale zilei de 1 ianuarie.

Forțele aeriene ale Ucrainei spun că au distrus 45 de drone iraniene lansate de armata rusă, dintre care 32 după miezul nopții. Rusia pretinde că a lansat și 20 de rachete în diferite zone ale țării, despre care armata ucraineană spune că au fost doborâte în majoritate.

Atacurile auvenit după ce în mesajul său de Anul Nou președintele rus Vladimir Putin a dat de înțelesc că Moscova e decisă să continue războiul pe care l-a declanșat neprovocată de nimic în Ucraina

Ucrainenii au salutat venirea lui 2023 pe 1 ianuarie după încă o zi de atacuri rusești cu rachete contra unor ținte civile, în timp ce în discursurile lor de Anul Nou președinții ambelor țări au avut cuvinte de îmbărbătare pentru militarii de pe câmpul de luptă și pentru concetățenii lor.

Zelenski: „Vreau să ne urez tuturor un singur lucru – victorie!”

În obișnuitul său mesaj video nocturn postat pe Facebook, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina nu va ierta niciodată Moscova după ultimele atacuri cu rachete și drone. El l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin ca fiind cauza conflictului.

„Au fost mai multe valuri de atacuri cu rachete în noaptea de Revelion. Rachete care care au țintit oameni... Nimeni din lume nu vă va ierta pentru asta. Ucraina nu va ierta”, a spus el.

„Tot acest război pe care îl duci tu, Rusia, nu este războiul cu NATO, așa cum mint propagandiștii tăi, nu e ceva istoric, e pentru ca o persoană să rămână la putere până la sfârșitul vieții”.

„Și ce-o să se întâmple cu voi toți, cetățeni ai Rusiei, nu îl privește. Se ascunde în spatele vostru și vă arde țara și viitorul”.

În urarea sa de Anul Nou pentru ucraineni, Zelenski a spus: „Vreau să ne urez tuturor un singur lucru – victorie”.

El a reiterat că va rămâne alături de poporul său cât timp acesta va lupta pentru libertate.

„Ni s-a spus să ne predăm. Noi am ales un contraatac. Suntem gata să luptăm pentru ea [libertatea]. De aceea fiecare dintre noi se află aici. Eu sunt aici, noi suntem aici, voi sunteți aici, toată lumea este aici. Noi toți suntem Ucraina”, a spus președintele Ucrainei.

Armata ucraineană a doborât multe din rachetele lansate de ruși pe 31 decembrie

Președintele rus Vladimir Putin a spus sâmbătă că țara sa nu va ceda niciodată încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument de distrugere a Rusiei, și că „dreptatea morală și istorică” sunt de partea Rusiei, în timp ce comunitatea internațională condamnă invazia neprovocată a Ucrainei de către ruși.

Într-un mesaj video de Anul Nou difuzat de televiziunea de stat rusă, Putin a spus că Rusia luptă în Ucraina pentru a-și proteja „patria” și pentru a asigura „adevărata independență” pentru poporul său.

Primarul Kievului Vitali Klitschko a făcut cunoscut într-o postare pe Telegram că o persoană a fost ucisă și alte 22 rănite, inclusiv un jurnalist japonez, în bombardamentele rusești de sâmbătă, adăugând că 30% dintre locuitorii capitalei ucrainene au rămas fără curent electric.

Armata ucraineană a anunțat că a doborât multe din rachetele lansate de ruși pe 31 decembrie înainte de celebrările Anului Nou, adăugând că unele din ele au reușit să treacă și au lovit infrastructura civilă. Cel puțin șase rachete au fost lansate împotriva capitalei ucraienene.

Urmările unui atac rusesc cu rachetă la Kiev pe 31 decembrie 2022.
Urmările unui atac rusesc cu rachetă la Kiev pe 31 decembrie 2022.

Forțele ruse au tras „peste 20 de rachete de croazieră”, a spus comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni adăugând: „apărarea noastră aeriană a distrus 12”.

Oleksandr Pavliuk, comandantul adjunct al forțelor terestre ucrainene, a scris pe Telegram că mai multe obiective civile din trei cartiere ale Kievului au fost avariate, inclusiv o casă privată și un hotel.

„Pentru ocupanți, nu există legi și obiceiuri de război. Ei cred că ne vor învinge: dacă nu pe câmpul de luptă, atunci prin distrugerea orașelor noastre. Dar sunt sortiți eșecului, pentru că nu vom înceta să luptăm până nu vom recuceri fiecare centimetru de pământ”, a spus Oleksandr Pavliuk.

Noile atacuri au loc la doar două zile după ce Rusia a lansat ceea ce a fost descris drept unul dintre cele mai violente lovituri aeriene contra Ucrainei de la începutul războiului.

Moscova a negat tot timpul că a atacat ținte civile în timpul invaziei, în ciuda nenumăratelor dovezi care confirmă că a făcut tocmai acest lucru. Potrivit datelor ONU, până pe 26 decembrie 2022, cel puțin 6.884 de civili au fost uciși și alți 10.947 răniți în Ucraina.

VIDEO: În ciuda bombardamentelor neîncetate ale forțelor ruse, un brad de Anul Nou a fost înălțat în orașul Bahmut din regiunea Donețk a Ucrainei, unde luptele grele cotinuă. Majoritatea celor 70.000 de oameni care locuiau la Bahmut au părăsit această localitate, iar voluntarii speră că pomul de Anul Nou va fi un semn de speranță pentru cei care au răma în orașul asediat.

'All I Want Is Peace': New Year's Preparations In War-Torn Bakhmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00

Separat, cele două părți au anunțat un nou schimb de prizonieri oe 31 decembrie.

Dmitro Lubineț, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean a spus că „140 de ucraineni eliberați din captivitatea rusească își vor petrece Anul Nou acasă”, precizînd că e vorba de 138 de bărbați și două feme.

Între cei eliberați se află apărărtori ai orașului Mariupol și ai Insulei Șerpilor, și alți militari ucraineni cspturați la Bahmut în săptămânile din urmă.

Ministerul rus al Apărării a făcut cunoscut că 82 de prizonieri ruși asau fost eliberați de autoritățile ucrainene.

Cu relatări Reuters, Associated Press și France Presse.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG