Linkuri accesibilitate

UE marginalizată, în Balcanii de vest, de Statele Unite


Belgrad, 16 iunie 2020.
Belgrad, 16 iunie 2020.

Serbia și Kosovo încearcă să-și rezolve conflictele la Washington, în speranța unui sprijin financiar american substanțial.

Wall Street Journal scrie despre posibilitatea unei reuniuni la Washington, menită să rezolve un conflict încă nestins în Europa, între Serbia și Kosovo.

Corespondență de la Washington: negocierile Serbia - Kosovo
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Liderii din Serbia și Kosovo au fost invitați la Washington, la sfârșitul lunii pentru a găsi o soluție neînțelegerilor, care datează din timpul conflictului din fosta Iugoslavie. Această încercare este privită cu scepticism în Europa, unde Uniunea Europeana se teme să nu fie marginalizată, ținând cont de faptul că părțile în conflict, Kosovo și Serbia sunt sprijinite de Statele Unite și respectiv Rusia.

Teama europenilor este că acordul ar putea include un schimb de teritorii, ceea ce partea americană susține ca nu s-ar fi discutat. Noul premier din Kosovo, Avdullah Hoti a spus că este nerăbdător să se angajeze în negocieri, organizate de Statele Unite.

Conflictul armat din regiune s-a încheiat în 1999, dar în ultimele decenii s-au mai produs confruntări izolate, soldate cu morți și răniți, de ambele părți. Președintele Trump a manifestat interes față de această problem, după ce lideri din Serbia și Kosovo i-au cerut să se implice. Dacă un acord ar fi realizat, el ar fi de bun augur pentru influența occidentală într-o regiune în care Rusia și China sunt foarte active, mai ales în contextul pandemiei COVID-19.

Trimisul special al Casei Albe, Robert Grenell a anunțat invitațiile la Casa Albă, adaugând că prima prioritate este creșterea economică în regiune, ceea ce sună similar cu abordarea de către administrație a unui alt conflict, aparent ireconciliabil, cel din Orientul Mijlociu.

Se pare că Trump va oferi 200 de milioane de dolari împrumuturi în condiții preferențiale, dacă se ajunge la un acord, dar dacă nu – amenință cu retragerea efectivelor americane din regiune.

Primul pas, realizat de părți a fost eliminarea unor bariere comerciale, în relațiile bilaterale. La Pristina, președintele din Kosovo, Hașim Thaci și-a exprimat încrederea în succesul negocierilor, sentiment împărtășit și de premierul Serbiei, Ana Brnabic. Grenell a spus că o parte a inițiativei americane include faptul ca Serbia să nu mai facă presiuni asupra altor țări, să nu recunoască Kosovo.

În trecut, Statele Unite și Europa au conlucrat în regiune, dar colaborarea s-a redus în ultima vreme, în condițiile în care Germania este lidera opoziției la ideea unor trocuri teritoriale, temându-se că ar putea antrena un val de pretenții similare, în alte țări din regiune. Luna trecută, Germania și Franța au cerut părților să reia negocierile sub auspiciile Uniunii Europene. Oficialități europene se îndoiesc că accentul pus de Washington pe ajutorul economic va rezolva problema cheie, recunoașterea Kosovo de către Serbia. Președintele Kosovar, Thaci a spus „Vrem ca Uniunea Europeana să întreprindă ceva concret, nu să facă promisiuni nefondate și să ne dea lecții”.

XS
SM
MD
LG