Linkuri accesibilitate

UE sancționează spionii militari ruși din GRU 


Ruslan Boșirov și Alexander Petrov, agenți GRU suspectați de otrăvirea lui Serghei Skripal
Ruslan Boșirov și Alexander Petrov, agenți GRU suspectați de otrăvirea lui Serghei Skripal

Uniunea Europeană a decis luni, prin miniștrii de externe reuniți la Bruxelles, să aplice sancțiuni împotriva unor înalți oficiali din Rusia și Siria pentru folosirea de arme chimice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00

Rușii sunt doi agenți și șeful adjunct al puternicelor servicii secrete ale armatei, GRU, suspectați de a fi plănuit și executat otrăvirea în Anglia a transfugului rus Serghei Skripal, împreună cu fiica sa, printr-un agent neurotoxic, în orașul britanic Salisbury. O femeie a murit deja în urma inhalării respectivului agent neurotoxic.

Detaliile sancțiunilor, care constau în interdicții de călătorie și înghețarea conturilor în bancă în UE, vor fi anunțate marți în Monitorul Oficial al UE. Pe lângă ruși, cinci oficiali sirieni vor fi supuși unor sancțiuni similare pentru folosirea armamentului chimic pe teritoriul țării lor.

Cei doi agenți ruși ai GRU sunt Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov, identificați a fi călătorit de la Moscova la Salisbury, în Anglia, în zilele atentatului împotriva lui Skripal.

Numele acestor servicii secrete ale armatei ruse (Главное разведывательное управление Генерального штаба, Direcția Generală de Informații a Statului Major) a ajuns în atenția publicului după ce în SUA procurorul însărcinat cu anchetarea legăturilor lui Donald Trump cu Rusia, Robert Mueller, a inculpat în absență 12 ofițeri ai GRU pentru piratarea computerelor birourilor de campanie ale lui Hillary Clinton.

În afară de încercarea de asasinare în Anglia a fostului spion Skripal, agenției militare rusești îi mai este atribuită doborârea în 2014 a avionului de pasageri de la Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, accident care a făcut 300 de morți.

Nu doar UE -și Marea Britanie bilateral - aplică sancțiuni Rusiei pentru cazul Skripal...

Tot din GRU provin mulți dintre mercenarii ruși care luptă în Siria și Africa, iar anul trecut, trei jurnaliști ruși care făceau cercetări asupra prezenței GRU în Republica Centrafricană au fost asasinați acolo.

Nu doar UE -și Marea Britanie bilateral - aplică sancțiuni Rusiei pentru cazul Skripal. NATO a decis, de asemenea, sancțiuni, tensiunile dintre NATO și Rusia agravându-se de la anexarea Crimeii de către Moscova în 2014.

NATO a expulzat deja șapte diplomați ruși ca parte a unui răspuns internațional coordonat.

Interesant este că în octombrie 2018, ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat că unul din suspecţii în cazul Skripal a fost identificat în Ucraina ca fiind cel care l-a ajutat pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici să fugă în Rusia în urma protestelor din 2014.

Avakov nu a specificat care din cei doi suspecţi l-au ajutat pe Ianukovici să fugă în Rusia. Un avocat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici a negat că suspectul în cazul Skripal l-ar fi ajutat pe acesta să fugă în Rusia în 2014.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. Rusia neagă orice implicare, iar cei doi suspecţi puși pe listele UE ale sancțiunilor susţin că au vizitat, într-adevăr, oraşul Salisbury, dar ”în calitate de turişti”.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG