Linkuri accesibilitate

Când modesta UE este cea mai mare putere economică mondială


Uniunea Europeană se situează pe cel de-al doilea loc drept cea mai mare economie din lume în funcție de PIB.

Uniunea Europeană se situează pe cel de-al doilea loc cea mai mare economie din lume în funcție de produsul intern brut, însă puțină lume o consideră global ca lider economic, înaintea Chinei sau a Statelor Unite, potrivit unui sondaj realizat recent de Centrul de Cercetare Pew.
În cele 38 de țări acoperite de sondaj, doar 9% din cei intervievați văd țările din UE ca formînd cea mai importantă putere economică a lumii. Prin comparație, 42% numesc S.U.A. și 32% numesc China, în timp ce 7% consideră că Japonia este cea mai puternică economie.
Chiar și în cele zece țãri din UE incluse în sondaj, o medie de numai 9% consideră UE drept cea mai mare economie mondială. În schimb, 42% numesc China și 38% pomenesc S.U.A., și, din nou, 7% vãd în Japonia campionul mondial. (Europa este singura regiune la nivel mondial, unde mai mulți oameni văd astãzi China decât SUA ca fiind economia de vârf a lumii).
Subaprecierea economiei UE survine în ciuda puterii sale economice - cel puțin măsurată prin produsul intern brut în dolari și paritatea puterii de cumpărare (adică cursuri de schimb ajustate în funcție de diferențele dintre preþurile bunurilor și serviciilor din diferitele țări). Prin acest criteriu, țările membre ale UE au generat colectiv 20,3 trilioane de dolari în PIB. UE vine doar dupã China și se situeazã în fața SUA și a Japoniei.
Pânã în 2014, UE a depășit toate celelalte țări în termeni de PIB, dar chiar și atunci, puțini au considerat-o drept cea mai puternică economie din lume, potrivit unor sondaje anterioare ale Centrului de Cercetare Pew.
Țara în care oamenii văd UE ca pe cea mai mare economie a lumii în noul sondaj este Germania, ea însăși cea de-a cincea cea mai mare economie mondialã în funcție de PIB. Cu toate acestea, doar unu din patru germani declarã cã țãrile UE sunt puterea economicã lider mondialã, în comparație cu 41% care numesc China și 24% care numesc S.U.A.
Singurele alte țãri europene în care unul din zece oameni considerã UE drept cea mai mare economie mondialã sunt Olanda (13%) și Polonia (10%). În afara Europei, alte țãri în care cel puțin unul din zece numește UE includ Iordania (15%), Tunisia (15%), Columbia (14%), Vietnamul (14%), Canada (11% 11%), Tanzania (11%) și Africa de Sud (10%).
Doar 3% dintre italieni văd UE ca fiind o economie de vârf, în timp ce un procent puțin mai mare (7%) numesc Japonia și aproximativ patru din zece indicã SUA sau China. și doar 5% dintre greci citează UE sau Japonia ca economie de vârf, în timp ce 39% numesc China și 44% spun cã SUA Doar 5% dintre italieni sau greci au numit vreodatã UE ca fiind economia principalã a lumii, de când a început acest tip de sondaj în 2012.
Țãrile din afara UE, în care 5% sau mai puțini considerã cã UE este economia de vârf, includ Nigeria (4%), Liban (3%), Senegal (3%), Coreea de Sud (3%) și India (2%).
În timp ce puțini europeni vãd UE ca fiind economia principalã a lumii, americanii sunt mult mai pozitivi cu privire la statutul propriei lor economii. Aproximativ jumãtate dintre americani (51%) declarã cã SUA este cea mai mare putere economicã mondialã, chiar dacã SUA se situeazã sub nivelul UE în ceea ce privește PIB-ul. (Cu toate acestea, în funcție de puterea de cumpãrare, SUA depãșește UE, precum și China și Japonia).
Japonezii, la fel ca și europenii, tind sã nu-și vadã propria țarã ca fiind puterea economicã de vârf a lumii. Doar 7% dintre japonezi spun acest lucru, iar Japonia se situeazã, în realitate, în spatele Chinei, UE și SUA în funcție de PIB.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG