Linkuri accesibilitate

Ucraina: Majoritatea rachetelor rusești au fost distruse, iar luptele din est sunt „în impas”


O localnică se îndreaptă spre punctul de distribuire a ajutoarelor umanitare în fața unor locuințe care au fost avariate de bombardamentele rusești în Kupyansk, în regiunea ucraineană Harkov, la 28 decembrie.
O localnică se îndreaptă spre punctul de distribuire a ajutoarelor umanitare în fața unor locuințe care au fost avariate de bombardamentele rusești în Kupyansk, în regiunea ucraineană Harkov, la 28 decembrie.

Un nou val de atacuri rusești a lovit orașe din Ucraina la începutul zilei de 29 decembrie, rănind mai multe persoane în Kiev și lăsând orașul Lvov din vestul țării aproape în întregime fără electricitate.

Armata ucraineană a declarat, însă, că a reușit să neutralizeze majoritatea rachetelor, evitând daune mult mai mari.

Alarme antiaeriene au putut fi auzite în întreaga țară, iar consilierul prezidențial Oleksi Arestovici a scris pe Facebook că se apropiau mai multe valuri de rachete.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că s-au înregistrat trei răniți în urma atacului cu rachete rusești. Echipele de salvatori continuă operațiunile de căutare și salvare. Kliciko a avertizat în legătură cu posibilele întreruperi de electricitate și a cerut locuitorilor să se aprovizioneze cu apă.

În afară de Kiev, valul de lovituri a vizat și al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, și orașul-port Odesa de la Marea Neagră.

Cea mai mare parte a orașului Lvov, unde atacurile rusești sunt încă sporadice, a rămas fără energie electrică, a declarat primarul Andri Sadovi.

Primarul din Harkov, Ihor Terehov, a declarat că au avut loc numeroase explozii în oraș.

În regiunile Odesa și Dnipropetrovsk au fost programate, de asemenea, întreruperi de energie electrică, cu scopul de a reduce potențialele pagube la nivelul infrastructurii energetice. „Inamicul atacă Ucraina din diferite direcții cu rachete de croazieră aeriene și maritime de pe avioane și nave strategice”, a anunțat apărarea aeriană ucraineană pe rețelele de socializare, descriind atacul ca fiind „masiv”.

„Potrivit datelor preliminare, au fost lansate în total 69 de rachete. Cincizeci și patru de rachete de croazieră inamice au fost doborâte”, a declarat comandantul suprem ucrainean, generalul Valeri Zalujni.

Asistentul prezidențial Mihailo Podoliak afirmase mai înainte că au fost lansate peste 120 de rachete.

În cursul nopții, drone kamikaze rusești au vizat infrastructuri din regiunile Harkov, Zaporojie și Dnipropetrovsk, dar majoritatea au fost doborâte de armata ucraineană, a declarat Statul Major General pe 29 decembrie. „Ocupanții ruși au lovit din nou infrastructura energetică din Harkov, folosind în atac 13 drone iraniene fără pilot Shahed-136. Apărarea ucraineană a doborât 11 dintre acestea”, a precizat Statul Major General în raportul său de dimineață. Cinci drone au fost doborâte în regiunea Dnipropetrovsk.

Bombardamentele de la periferia orașului Zaporojie au avariat în cursul nopții linii electrice și conducte de gaz și au distrus mai multe case.

Luptele din regiunea Donbas au continuat fără progrese semnificative de ambele părți, dar armata ucraineană spune că artileria rusă a lansat zeci de salve de rachete și proiectile de-a lungul întregii linii de front din est, încercând o ofensivă în zonele Bahmut și Avdiivka din Donețk.

Șeful serviciilor secrete ucrainene Kirilo Budanov a declarat pentru BBC că luptele din est sunt în impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu pot face progrese semnificative. „Situația este pur și simplu blocată”, a declarat Budanov într-un interviu. „Nu se mișcă nimeni”. Rușii continuă presiunile în zona Bahmut, dar în alte părți par să fie în defensivă.
Debutul sezonului rece a încetinit, de asemenea, ritmul operațiunilor terestre ale Ucrainei pe linia frontului de 1.000 de kilometri.

„Nu îi putem învinge în toate direcțiile în mod decisiv. Nici ei nu pot”, a declarat Budanov pentru BBC. „Așteptăm cu nerăbdare noile livrări de arme și sosirea unor sisteme mai avansate”. Budanov a mai spus că Rusia a suferit pierderi foarte semnificative, dar forțele ucrainene încă nu au resursele necesare pentru a avansa în mai multe zone.

Afirmațiile lui nu au putut fi verificate din surse independente.

XS
SM
MD
LG