Linkuri accesibilitate

Ultima dezbatere prezidențială în SUA: două viziuni diametral opuse


Ultima dezbatere prezidențiale între președintele Donald Trump și fostul vice-președinte democrat Joe Biden înainte de alegerile din 3 noiembrie, Nashvlle, 23 octombrie 2020
Ultima dezbatere prezidențiale între președintele Donald Trump și fostul vice-președinte democrat Joe Biden înainte de alegerile din 3 noiembrie, Nashvlle, 23 octombrie 2020

Ultima dezbatere televizată înainte de alegerile prezidențiale americane a fost mai măsurată în ton, permițând alegătorilor să afle mai mult despre pozițiile candidaților, în chestiuni cheie.

Corespondență de la Washington - dezbaterea prezidențială
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Majoritatea observatorilor cred că această dezbatere nu se va dovedi decisivă, într-un sens sau în altul, ceea ce deocamdată pare să îi fie favorabil democratului Joe Biden, care conduce în sondajele naționale.

Cei doi candidați au dat glas la viziuni diferite cu privire la pandemia coronavirus, s-au acuzat reciproc cu privire la etică și corupție și au comparat realizările și programele lor economice și cele legate de drepturile civice. Peste 47 de milioane de americani au votat de-acum – peste o treime din numărul total de votanți din 2016.

Donald Trump - portret de candidat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:30 0:00

Deși schimburile de replici între cei doi au fost mai calme, acuzațiile nu au lipsit. Cu privire la pandemie, Trump a elogiat eforturile administrației sale, continuând să sugereze că America se află pe calea cea bună pentru rezolvarea problemei.

Biden a spus că administrația Trump nu a avut o politică coerentă la nivel național și a indus în eroare populația cu privire la serioazitatea crizei care a costat pina acum peste 222,000 de vieți. „Oricine care se face răspunzator pentru atât de multe decese nu trebuie să rămână președintele Statelor Unite” - a spus Biden. Fostul vice-președinte democrat a avertizat că în absența unei strategii, încă și mai multi oameni vor muri.

Președintele Trump l-a acuzat în repetate rânduri pe Biden că familia lui ar fi beneficiat financiar de pe urma unor afaceri în Rusia, China și Ucraina – dar aceste alegații au fost dezmințite în repetate rânduri până acum. E adevarat că un raport al republicanilor din Senat citează două foste oficialități din administrația Obama care au spus că activitatea lui Hunter Biden, fiul candidatului, la firma energetică ucraineană Burisma a creat percepția unui conflict de interese, dar nu s-a dovedit până acum că Joe Biden ar fi fost influențat în perioada în care a fost vice-președinte.

Trump a repetat argumentul că economia va avea de suferit dacă Biden ajunge președinte. „Dacă va fi ales, bursa se va prăbuși” - a spus președintele. Ceea ce pentru moment nu este susținut de fapte, pentru că bursa se pare că ar primi pozitiv o victorie a democratului, mizând pe faptul că noua administrație ar susține un program masiv de sprijinire a economiei, confruntată cu consecințele pandemiei de coronavirus.

Alegeri americane 2020: Joe Biden, portretul candidatului democrat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:49 0:00

Cu privire la sistemul de îngrijire a sănătății, Biden a arătat că administrația încearcă să anuleze programul de asigurări Obamacare, fără să fi prezentat însă un plan alternative de asigurări medicale, în ultimii trei ani și jumătate.

Joe Biden l-a criticat pe președinte și pentru politicile sale dure prin care a vrut să pună capăt imigrației ilegale, explicând că o reformă a imigrației nu a fost posibilă în timpul administrației Obama din cauza faptului că republicanii au controlat Congresul.

Urmează acum încă zece zile de campanie, zile care se vor dovedi agitate politic.

XS
SM
MD
LG